Írói módszerek, lázadó szereplők

Szakács Eszterrel Mészöly Ágnes beszélgetett

Az elmúlt hónapokban a pandémia több dolgot is megváltoztatott az életünkben, az egyik hozadéka, hogy a kulturális események egy része az online térben talált magának új helyet. Nemcsak az oktatás, de rengeteg színházi előadás, koncert és könyvbemutató került át a az internetre. Mi is alkalmazkodtunk ehhez az új szituációhoz: a Tilos Az Á egyik új kötetének online bemutatóját megtaláljátok a Margó Irodalmi Fesztivál oldalán, ebben a posztban pedig egy tudósítást olvashattok Szakács Eszter A nulladik zsebuniverzum kötetének online bemutatójáról, ami az elmaradt Könyvhétre készült.

tovább...

Merítés-díjas Pagony-könyvek!

A gyerekkönyv kategória 10-es listáján 6 könyvünk is szerepel, és ebből 2 díjat is nyert!

Nézzétek meg, melyik Pagony-könyvek kerültek be idén, és kik a nyertesek!

tovább...

Boldogság! Nagyszerű könyvek nyerték az idei Év Gyerekkönyve-díjat!

Gyerekkönyvkiadóként mindig nagy izgalommal várjuk az Év Gyerekkönyve-díj eredményeit, és nemcsak azért, mert a saját könyveink is szerepelhetnek a listán: egy olyan színvonalas, szakmai díj ez, ami meghatározza a kortárs magyar gyerekirodalmat – azt pedig nem is kell mondanunk, hogy a gyerekirodalom a szívügyünk. Az idei nyerteseket is hatalmas izgalommal vártunk, pláne, miután kijöttek a shortlistek. Most pedig, hogy megvannak a nyertesek, nagyon boldogok vagyunk! Ezúton is gratulálunk minden szerzőnek és illusztrátornak!

tovább...

A testvérem apukája, de nem az én apukám, ki az?

Végre egy könyv a bonyolult családi viszonyokról!

Manapság egyre többen élünk nem hagyományos családformában, egyre több az úgynevezett mozaik- vagy patchwork-család. Azokat a családokat hívjuk így, ahol legalább az egyik szülőnek van már az előző kapcsolatából gyereke. Czernák Eszter új könyve, a Kedves apu! arról szól, hogyan egyesül egymással két felbomlott család.

tovább...

Nagyon zavart, hogy bárhová nézek, csak egyfajta családkép jön velem szembe

Czernák Eszterrel beszélgettünk

Áginak van 3 fiútestvére. És ha ez még nem lenne elég, az anyukája új párjának is van 3 gyereke! És még egy közös babájuk is van. 7 testvér önmagában is elég lenne a káoszhoz, hát még, ha féltestvérek és mostohatestvérek is keverednek a történetben. És akkor azt nem is tisztáztuk, hogy anya új barátja régi feleségének az új gyerekei kicsodái is tulajdonképpen Áginak. Ha úgy érzed, hogy egy matematika dolgozat szöveges feladatát olvasod éppen, ne ijedj meg, éppen ezért érdemes beszélni a mozaikcsaládokról a gyerekkönyvekben: hiszen a való élet is tud ilyen bonyolult helyzeteket teremteni, és fontos, hogy a gyerekek ne csak az anya-apa-kisfiú-kislány felállással találkozzanak. Erről beszélgettünk Czernák Eszterrel új könyve, a Kedves Apu! kapcsán, olvass tovább!

tovább...

Jól játszani! – egy különleges könyv utóélete

Minden könyvünkért nagyon izgulunk, amikor megjelenik, hogy szeretni fogja-e a közönség. Ez a könyv különösen fontos volt nekem: nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy a játékok egyszerűen játszhatóak, de élvezetesek, változatosak, egyediek legyenek, köszönhetően a két szerzőnek, Jesztl Józsefnek és Lencse Máténak. Hogy a rajzok gyönyörűek, de funkcionálisak, köszönhetően Vörös Jutkának.

tovább...

3 vers

A Lehetnék bárki című kötetből

Mi a közös Ady Endrében, Babits Mihályban és Biró Krisztiánban? Mi foglalkoztatott egy költőt 100 éve, és mi ma? Olvass el három verset, és még utána 157 másikat a Lehetnék bárki című kötetből!

tovább...

„Hogy lesz-e valami”

Megjelent a Lehetnék bárki!

Azt mondják, kamaszkorában mindenki ír verset. Ez így persze valószínűleg nem igaz, de biztosan többen írnak tizenévesen, mint mondjuk negyvenesen verseket. És vannak, akik úgy maradnak. Mármint írják tovább a verseiket...

tovább...

Olvass bele a Szárazságba!

Dani, a magának való fiú és új osztálytársa, Anikó abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a klímakatasztrófa sújtotta Magyarország egyik legjobb gimnáziumába járhatnak. Mindketten kilógnak a sorból egy kicsit, így nem véletlen, ha hamar megtalálják a közös hangot. A kamaszok félénk barátkozását és kibontakozó szerelmét azonban félbeszakítja egy újabb katasztrófa, aminek következtében a fiatalok elszakadnak egymástól és az egész addigi életük fenekestül felfordul. Olvass bele!

tovább...

Sütihasználati beállítások