Csikk

az első fejezet

Már az első fejezet elovasása után tudtam, hogy ezt a könyvet nem fogom letenni, mégha a vacsora bánja is. Lebilincselő könyv kamaszokról nemcsak kamaszoknak, hanem szüleiknek is. Útkereső road movie Berlinen át, Csikkel és barátaival.

tovább...

Élvezem, amit csinálok

Interjú Lila Prappal

Lila Prap Szlovéniából származik, de könyvei bejárták az egész világot. Németországtól Japánon keresztül Magyarországig mindenhova eljutottak és több tízezer példányban kelnek el. A gyerekek imádják humoros és egyszerű stílusát, szerethető állatrajzait. Magyarországon a Pagony adja ki könyveit, és a Miért? és az 1001 mese után most a Dinók?! című ismeretterjesztő jelent meg Demény Eszter fordításában, hogy minél többet megtudjunk a dinókról, és kézbe vehessük az egyik legszebb dinós könyvet a világon. Lila Prappal e-mailben készítettünk rövid interjút az új könyv kapcsán.

tovább...

Könyvfesztiváli könyveink 2012

A Pagony a Könyvfesztiválon

A Könyvfesztiválra a kicsiknek és a nagyoknak is sok-sok kiadvánnyal készültünk. Folytatódik Finy Petra sorozata, Lámpalány és Bögreúr mellé egy vagány Seprűsrác érkezik. Berg Judit kis dinóinak városi kalandjai a kezdő olvasóknak szólnak, ahogy Lila Prap dinós könyvét is sokan fogják szeretni. Gévai Csilla lírai meséi vagy Szabó Bori vicces átváltozott gyerekei a nagyobbaknak szólnak majd. És végre egy igazi kamaszregény, már a címe is izgalmas: A kőmajmok háza... Válaszd ki, te melyiket szeretnéd majd, és keresd őket a Millenárison és a boltban is!

tovább...

Dinók szemével a világ

Berg Judit - Kőszeghy Csilla: Két kis dinó Budapesten

Gondolom, emlékeztek még Trikóra és Nyammra, a két kis dinóra. Történetük ott ért véget, hogy elhagyták a biztonságot (?) jelentő zsírkréta kort, a kívánságukat teljesítő vulkánnak köszönhetően. 
Vágyuk ugyan nem az volt, hogy a 21. századba csöppenjenek, hanem hogy nagyra nőjenek, de egy rosszkor elkiáltott mondat ide hozta őket Budapestre. Innen folytatódnak különös és mulatságos kalandjaik, amilyeneket dinoszauruszok ő elöttük még sohasem élhettek át. - Munkácsi Anna ajánlója

tovább...

Dinók és gyerekek

Interjúnk Kőszeghy Csillával

Péntekre ellepik a Pagonyt a dinók. Megérkezik a Két kis dinó folytatása, amit már olyan sokan keresnek a boltban, és Lila Prap Dinók?! című könyve, amiből tudományos ismereteket szerezhetünk a dinók életéről és törzsfejlődéséről - persze a rá jellemző szórakoztató formában. A boltban és a weben is érdekes cikkek, játékok és akciók várnak téged dinó témában.

Trikó és Nyamm ugyanis megérkeztek Budapestre és barátságot kötnek egy kisfiúval, Matyival. Megismerik a várost és mai életünk fő kiegészítőit, úgy is mint fagyi, gumicukor, villamos és tévé. Iskolába is elkezdenek járni, és közben kisebb-nagyobb kalandokba keverednek, míg végül egy öreg balatoni vulkán kráterénél kötnek ki.

A kötet illusztrátorát, Kőszeghy Csillát kérdeztük a munkájáról.

tovább...

Ahogy az idő tágul

Agócs Írisz netnaplója 3.

Ha nem illusztrátor lennék, akkor azt hiszem, minden időmet feltalálóként tölteném, hogy kifejlesszem az időtágító gépezetet, és megmentsem az időhiányban szenvedő, határidők közé szorult illusztrátorokat.
Az is lehet, hogy csak erősen kell vágyakozni és magától tágul az idő. Legalábbis nekem úgy tűnt, hogy a hét vége fele egyre több minden fért bele. Talán jobb is, hogy nincs beleszólásom, hogy melyik szakaszokba csempésződjön be néhány plusz óra. Nehezen tudnám eldönteni, hogy inkább a munkaidőmet vagy a szabadidőmet nyújtanám el, mert mindkettőnek volnának nagyon praktikus okai.

tovább...

Kicsi és nagy

Részlet Agócs Írisz készülő könyvéből

Agócs Írisznek már első könyve megjelenése előtt nagy rajongótábora volt, hiszen a blogján, az Artistaműveken szinte minden nap újabb és újabb akvarelleket láthattunk. Sokan már akkor beleszerettek a szekrénytestű elefántokba és az apró, minden lében kanál madarakba. Azóta Írisznek számos könyve jelent meg, a legtöbb a Pagonynál. Maszat és a Cipelő cicák sok-sok gyerek kedvence lett kettőtől nyolc éves korig. Most Írisz maga írt egy mesét. Egy elefánt és egy madár filozofikus és humoros beszélgetését olvashatjuk arról, hogy miért jó kicsinek lenni és miért jó nagynak lenni. A kis kötetet a Könyvhéten vehetjük kézbe. Nem csak gyerekeknek, hanem a finomságokra fogékony felnőtteknek is ajánljuk.

tovább...

Tasnádi István: A kőmajmok háza

Részlet

Kornélék házába nyárra egy okoskodó kislány érkezik a nagymamájához. Foly­ton valami mágikókról és nyambikvarákról karattyol, és hogy ő titokban szala­mandra, Kornél pedig garabonciás... Csakhogy az események meglepően iga­zolják Izabella agymenéseit, és Kornél végül együtt próbálja kideríteni vele, hogy mi is a helyzet a mágikókkal, hova tűnt az apja, és miért hallgat a múltról mélyen az anyja.

Tasnádi István ifjúsági regénye varázslatról és felnövésről áprilisban jelenik meg a Könyvfesztiválra. Olvassatok el belőle most egy fejezetet!

tovább...

Téli városkép hölgyekkel

Gévai Csilla meséje

Gévai Csilla a hamarosan megjelenő Holdfényszüret első meséjével elnyerte az első Aranyvackor fődíját, majd a második történettel, a Téli városkép hölgyekkel cíművel a következő Aranyvackoron zsebelhette be a litera.hu különdíját. A különleges, lírai-humoros novellamesék, amelyek kicsit egy női Mándyra emlékeztetnek engem, régi fodrászatokba, fürdősapkás egyszervolt balerinák közé, garabonciás utcaművészek és álmukban táncoló nagymamák világába visznek. Olyan öreg emberekhez kerülnek közel a gyerekek, akikkel együtt lenni létélmény. A négy mese a négy évszak: a Holdfényszüret a tavasz, A szivárvány után futó játszótéri, aszfaltrajzolós meséje a nyár, a Fodrászatunk büszkesége a sok vörössel és szőkével az őszé, és a kedvenc mesém, a téli, amiben száll a gőz és a fehér pamacsok, a Téli városkép hölgyekkel. Most ez következik.

tovább...

Sütihasználati beállítások