Búcsúzunk Tandori Dezsőtől

80 éves korában elment a medvék költője

Harcos Bálint költő búcsúzik tőle, és a Pagony két versével is emlékezik rá. Az 1938december 8-án született író, költő műfordító gyerekversesköteteit a Pagonyban is megtalálod, olvasd nagy szeretettel a Medvék minden mennyiségben vagy a Medveálom madárszárnyon című köteteket, és a Medvetalp és barátai című meseregényét.

tovább...

Így eltévedni tényleg művészet

Amikor annyira elképedsz a gyereked leleményességén, hogy elfelejtesz dühös lenni

Szánt szándékkal eltévedni egyáltalán nem könnyű dolog, de azért megoldható.  Igényel ugyan némi találékonyságot és olyan barátokat, akik vakon is megbíznak egymásban, de ha ez megvan, máris kész egy életre szóló kaland. Olvasd el ajánlónkat az idei legvagányabb meseregényről!

tovább...

Videójáték vagy olvasás?

Hogyan éri el az Éjszaka az állatkertben, hogy ez ne legyen nehéz választás?

Az idő előrehaladtával folyamatosan változik a gyerekek érdeklődése, amit ma már erősen befolyásol a felgyorsult technológiai fejlődés. Ez a változás természetesen a könyvolvasási szokásokra is hatással van, sokan úgy gondolják, a videójátékok jobban lekötik a gyerekeket. Hogyan szerettethetjük meg velük (újra) az olvasás élményét egy ilyen pörgős, gyorsan változó világban?

tovább...

Manka mindig talpra esik

avagy éljenek a belevaló lányok!

Lány hősökre, mintákra nagy szükség van! Fontos megmutatni, hogy a lányok is bátrak, kalandvágyóak, és bizony időnként rosszcsontok is. Most olyan meséket gyűjtöttem nektek, amiknek a főszereplői egytől-egyig vagány, okos és talpraesett kislányok, akik rettenthetetlenül menetelnek előre, és oldanak meg minden felmerülő problémát.

tovább...

Astrid Lindgren, a gyereklélek legnagyobb ismerője

könyveinek mindig lesz helye a polcunkon

Sosem fogom elfelejteni azt a mesevonatos utazást, ami a stockholmi Junibacken múzeumban szó szerint végigrepített minket Astrid Lindgren életművén. Beültünk egy kis kocsiba, ami megindult hegyen-völgyön át, és a legelképesztőbb makettek között közlekedett velünk, mi meg csak tátottuk a szánkat. Előre készültünk arra az útra, hiszen addigra végigolvastunk minden akkor elérhető Lindgren-könyvet, így a legtöbb életképet fel is ismertük. Ott volt például Juharfalvi Emil szülőháza, ahol a millió csibészséget elkövette a kisfiú, Harisnyás Pippi Villakulla villája az összes szereplőjével, Háztetey Károly padlásszobája, óriás sziklák és hatalmas erdőségek közepette pedig Ronja, a rabló lánya életébe és az Oroszlánszívű testvérek nangilajai világába is bekukucskálhattunk. Ott, akkor, azzal az utazással egy életre megpecsételődött a rajongásunk a svéd írónő munkássága iránt.

tovább...

Évkezdő újdonságok 4.

Négy könyv, hogy a gyerekek ne csak megszeressék, hanem a szívükbe is zárják az olvasást

Tudjuk, mennyire feladja a leckét, amikor a kicsik már kinőnek az esti meséből, de még nem elég nagyok hozzá, hogy komplett regényeket olvassanak. Ezért most olyan könyveket ajánlunk, amik már eléggé komplikáltak ahhoz, hogy fejtörést okozzanak a kezdő-haladó kis olvasóknak, és elég izgalmas a cselekményük ahhoz, hogy rájuk kattanjanak, de kellően egyszerűek és tagoltak ahhoz, hogy önállóan is megbirkózzanak velük.

tovább...

Az irodalom visszavág 3. – Irány a klasszik-verzum

Utazás a hit fényétől egészen az ész világosságáig

Nényei Pál visszatért és vele együtt állandó útitársai, a jótanuló és a rossztanuló, akik az Íróval együtt barangolják be korok és műfajok mesés tájait, ahol bármikor elénk ugorhat egy metafora, ránk köszönhet egy remekmű, tartsunk hát mi is velük ebbe a lenyűgöző univerzumba, amit irodalomnak hívnak.

tovább...

Olvassunk népmesét a legkisebbeknek?

Három klasszikus új köntösben

Axel Scheffler részletgazdag illusztrációi tele vannak humorral és szerethető karakterekkel. A szerző a legújabb, legkisebbeknek szóló köteteiben három olyan meghatározó európai népmesét bújtatott új köntösbe, amelyeknek már több változatával is találkozhattunk, hiszen mindhárom történet számos gyűjteményben megjelent már különféle átiratokban. De vajon miért jó, ha már az egészen kicsiknek is felolvassuk ezeket a meséket?

 
tovább...

Az első könyv meghatározó

Szerzőink vallottak az első könyvélményükről

A gyerekek olvasóvá válásában meghatározó szerepet játszik, hogyan alakul az első találkozásuk a könyvekkel. Ha túl nagy falat a könyv, az maradandó kudarcélmény lehet, de ha a megfelelő könyvet veszik kézbe, akár rögtön el is köteleződhetnek az olvasás mellett! Vajon szerzőink és illusztrátoraink mely könyvekkel lettek könyvmolyok? Tudd meg cikkünkből!

tovább...

Sütihasználati beállítások