Pálcika, ha elindul

Részlet a Magvető Kiadó könyvéből

Darvasi László Trapitijét nem nehéz megszeretni, hiszen nála jóravalóbb és kedvesebb titkos királyfi kevesebb van a magyar meseirodalomban. Arról nem beszélve, hogy trapitizni a legjobb dolog a világon, és még a tökfőzelék is egész pozitív színben tűnik fel a mese végére (azért nem kóstoltam meg). Pálcika egész más figura: egy vékony kis alak, aki bármi lehet, mindenféléhez hasonlít, vándorol, felfedez, bejárja a világot - és afféle kifacsart pálcikaszempontból meg is ismertet vele. Épp ez a pálcikaszempont, ez a gyerekesen rácsodálkozó, de felnőttesen ironikus hangvétel teszi annyira szórakoztatóvá a szöveget - miközben muszáj gondolkodni, hogy mi köze is a rutinos világhoz ezeknek a pálcika-aforizmáknak vagy pálcika-félsztoriknak. Olvassatok részletet a könyvből! Mert egy Pálcika, ha elindul...

tovább...

Csippentsél vissza!

Tasnádi István netnaplója 1.

A Könyvfesztiválon nem érdemes felolvasást tartani. Ezt tulajdonképpen tudtuk, mégis megpróbáltuk. Hát úgy is jártunk. Ide-oda vonuló tömeg, a paravánon túl ovis játszóház, a másik oldalon varázslónak öltözött mókás animátor… Kemény volt. Na de majd a „rendes” könyvbemutatón május 17.-én! Felkértem Pokorny Liát, hogy olvasson fel a Kőmajmokból, szerencsére aznap pont nem játszik, úgyhogy örömmel vállalja. Amióta sztár lett, soha nem érem el a mobilján, de most véletlenül összefutunk a Főzelékfalóban. Lohol haza, mert Misinek megint középfülgyulladása van. Megígérem neki, hogy végre elhozom a hivatalos leveleit, amik még mindig hozzám jönnek, pedig már több mint tíz éve nem élünk együtt.

tovább...

A Tasnádi-interjú folytatása

2. rész

Olvassátok tovább A Kőmajmok háza című új könyvünk írójával készült interjú második és nagyon érdekes folytatását. Gyimesi Ágnes Andrea érzékeny kérdésein keresztül kiderül, hogy

"A belső idő mindentől független/Feltárul előtted, majd egyből becsukódik/"Időlegesen vissza lehet lépni a képzeletnek és a mágikus tereknek a világába."

Ez az első rész.

tovább...

Nekem ez a mániám

interjú Szabó Borbálával

Szabó Borbálát igaziból rengetegen ismerik, mert jó pár népszerű és kiváló ifjúsági előadás szerzője és dramaturgja. Ez pedig azt jelenti, hogy pár dologhoz biztosan nagyon ért: először is az íráshoz, aztán pedig a pörgős és izgalmas cselekményhez, meg a vicces-érdekes, élő karakterekhez. A darabjai közül a Bábszínházban nagy sikerrel játsszák a Varró Danival közösen írt Líra és Epikát. Ő írta a Párkákat a Bárkának, és a frissen bemutatott A teljes tizedik évadot, ami az Átváltozott gyerekek felnőtt párdarabja. Ha pedig még tudni szeretnénk róla sok mindent - és Szabó Borbála annyira viccesen és erősen ír a fiktív-valódi családjukról, hogy szeretnénk - akkor olvassuk a Pagonyon a netnaplóját, vagy az Éva magazinos rovatát, a Szopránt, amelyet Nényei néven publikál.

tovább...

Titanic-zsúr

Részlet Szabó Borbála Átváltozott gyerekek című könyvéből

A modern Szabó-családban öten élnek: a rettentő elfoglalt, mulatságos és nevetséges anya, a rettentő elfoglalt, komoly és komolykodó apa, a rettentően nehéz sorsú vonatmániás Miklós, akinek el kell viselnie a kisebb testvéreit, különösen a rettentően nehéz sorsú Kamillát, akinek annyi barbija van, hogy egész színdarabokat tud előadni velük, meg a nagyon vidám, parancsolgató és mindenhova felmászó kis Tomsit. A Titanic-zsúrban Kamilla inkább el is menekül a bátyja születésnapi mulatságából, így a fiúk, akarom mondani, a komoly, kilencéves Mérnök urak hatalmas játékot csaphatnak az anya segítségével, és eljuthatnak a Titanicra, hogy kinyomozzák a szobor rejtélyét. A folytatáshoz olvasd el a könyvet!

tovább...

Gévai Csilla: Holdfényszüret

Az első Aranyvackor pályázat nyertes meséjéből nőtte ki magát egy kötetre való lírai mesenovella. Holdfényszüretelő szentjánosbogarak, szivárványkutatók, egy letűnt kor borbélyai és úszósapkakölteményekben parádézó, kiöregedett balerinák népesítik be Gévai Csilla lenyűgöző univerzumát. Azt az univerzumot, ahol spárgából zongorahúr, vattacukorból konty, asztfaltból “festővászon”, levágott hajtincsekből műalkotás, egyszóval bármiből bármi lehet.

tovább...

Én szeretek élni!

Gévai Csilla válaszolt kérdéseinkre

Gévai Csilla megjelenéséből, könyveiből, rajzaiból sugárzik, hogy valóban szeret élni! Új könyve, a Holdfényszüret lírai meséi egy különleges, régmúlt de számomra mostanában nagyon vágyott világot idéznek fel, ahol egy kicsit megáll az idő, fontossá válnak az emlékek, felidéződnek a letűnt korok egyáltalán nem poros emlékei.

Mesék igazi kapcsolatokról humorosan, olyan gévaicsillásan.

Mert ő tényleg szeret élni.

Vele beszélgettünk, és nagyon érdekes volt!

tovább...

Engem szeressetek!

Könyvek kicsiknek a testvérféltékenységről

Kevés nagyobb szerencsétlenség érhet egy amúgy normális körülmények közt élő gyereket, mint hogy születik egy testvére. És sokszor el kell telnie több-kevesebb időnek, hogy a nagyobb testvér úgy gondolja, nem történhet vele jobb dolog, mint hogy van testvére. Mert bár meg kell küzdeni a szülők nyilvánvalóan véges szeretetért, de később is lesz valaki, akivel mindig összetartoznak. Addig viszont sok konfliktust kell ügyesen megoldani. Erről szólnak, ebben segítenek az alábbi bölcsis-ovis korosztálynak szóló képeskönyvek.

tovább...

Dolgozik bennük a mese

Interjúnk Finy Petrával

Finy Petra új könyvében, a Seprűsrác meséiben Rufusz Rafael megint bajba keveredik. Már elég nagy: nem fél és nem is dacol, hanem önálló, ügyes rosszaságokat ötöl ki. Például verekszik. Vagy csúfolódik. Vagy rombol. Vagy éppen bezárja a húgát a kamrába. Mert nehéz mindig kitalálni, hogy hogyan kell a konfliktushelyzetekben viselkedni. Pedig Rafael épp olyan jó gyerek, mint bármelyik a másik. Seprűsrác segít neki békésen megoldani a problémákat. Olvasd el interjúnkat Finy Petrával Rufusz Rafaelről, mesélésről, gyógyító mesékről!

tovább...

Sütihasználati beállítások