Természetes, egyszerű báj

Kőszeghy Csilla: Bumburi és a papagáj, 2012, Pozsonyi Pagony Kft.

Az általam tesztelt gyerekek imádják, órákig képesek nézegetni és közben nagyokat kacagnak Bumburin, és ha nekünk a két másik kutya mellé egyszer jönne egy harmadik (ami azért nem nagyon valószínű), akkor az tutira Bumburi lenne. Szeressétek ti is Bumburit, és olvassátok el Kovács Tamás írását új könyvünkről.

tovább...

Bármi utca, Akárki fasor

Dániel András: Matild és Margaréta, 2012, Pozsonyi Pagony Kft.

Boszorkányos könyvekből sosem elég, ez tény. Harry Potter és Fiúk kizárva! ide vagy oda, a téma még mindig garantált szórakozást biztosít az ifjúságnak. Nekem legalábbis minimum nyolcféle különböző varázslós könyvem maradt ebből az időszakomból, ezért is csaptam le azonnal az elsőkönyves Dániel András Matild és Margarétájára. Nosztalgia. Bánáti Anna ajánlója.

tovább...

Gondolatok a Boribon-sorozatról

Bartos Erika szemével

Neked is nagy kedvenced Boribon? Bartos Erika nemrég megtisztelő meghívást kapott egy interjúra a Magyar Rádióba, a Kossuth Rádió Aranyalap című műsorába. A beszélgetés témája a magyar meseirodalom változása volt: a 60-as, 70-es évek magyar meseirodalmát hasonlították össze a mai magyar meseirodalommal. A korábbi korszakot Marék Veronika képviselte, a mait Bartos Erika. Az interjú egy kötetlen, jó hangulatú beszélgetésként zajlott le, sok érdekes kérdéssel, olyan témákról, amikről még sokkal hosszabban is lehetne beszélni. - Olvassátok el Bartos Erika beszámolóját az interjúról és arról, miért szereti ő a Boribon-sorozatot.

tovább...

Bumburi 3X

Megjelent a Bumburi és a papagáj című könyvünk! - interjú a szerzővel

MindegyikBumburi kötet a szívem csücske, de nekem ez, a Bumburi és a papagáj tetszik a legjobban! Nagyon színes, pörgős, tele poénokkal, szeretgetnivaló figurákkal. Nyomdaszagú új kötete kapcsán faggatuk az alkotót, Kőszeghy Csillát: szóba került persze Bumburi születése mellett kislánya érkezése is, de megtudjuk, kik a kedvenc illusztrátorai, és az is kiderül, mivel foglalkozna legszívesebben Csilla, ha épp nem rajzolna... - Az interjúért köszönet Gévai Csillának.

tovább...

Így leszel konyhatündér Maszattal

olvasónk írta az új Maszat kötetről

Megjelent az új Maszat-könyv! Ez a hír két évvel ezelőtt még extázist váltott volna ki az akkor 2 éves Marci fiamból. Ahogy például a rendkívül visszafogott apja konkrétan transzba esett, amikor kijött a legújabb Maszat és azonnal elrohant megvenni. Hát igen, az épp beszélni tanuló Marci akkortájt egyszer szóról szóra felmondta a Maszat játszikból a Bújócskát a rokonoknak a tőlem hallott és tökéletesen lemásolt hanghordozással, én meg a szomszéd szobában szó szerint sírtam a röhögéstől. Az volt a Maszat-rajongás csúcspontja. - Emrich Kriszta ajánlója.

tovább...

Egy esős vasárnap délután (de főleg délelőtt)

Dániel András netnaplója 1.

Hallottatok már Matildról és Margarétáról? Nem? Akkor gyorsan nézzétek meg őket az olvasósarokban, de itt van egyikük a képen is, ez a vöröshajú boszorkány Matild. Tudnak varázsolni is, igen, de nem is ez a lényeg, nem kell lengetniük a varázspálcát, körülöttük úgyis minden kavarog. Beszélő kerti állatok brekegnek és vakognak és cincognak bele mindennapjaikba, az Akármi és Bármi utca sarkán álló házban. Hogy mit csinálnak még? Felkelnek, takarítanak, sütnek, beszélgetnek, legyeket tanítanak versre, Felhőnek nyújtanak otthont, keresik az elveszett szerdát, egyszóval semmi különöset és mindent, ami érdekes. Jók a szavaik is, a szöszök és pöszök és pörcök.

Dániel András szerencsére nemcsak a boszorkányok mindennapjait látja és láttatja szórakoztatóan ironikus lupén keresztül. Olvassátok el, hogyan került Matilda a nyomdába, és hogyan került oda az író.

tovább...

A sötétség kedves

Jill Tomlinson - Anna Laura Cantone: A bagoly, aki félt a sötétben - Pagony, 2012

Nincs kerek e világon olyan felnőtt és gyerek, aki ne félne valamitől. Aki esetleg mégis azt vallaná, hogy ő bizony semmitől sem riad meg, bátran cáfolom e kijelentését. Valakinek már attól is görcsbe rándul a gyomra, ha le kell lépnie a biztonságot jelentő járdáról, de persze vannak olyanok is, akiket csupán az álkapocs-csattogtató fehér cápával vagy skorpióval lehet riogatni. A lényeg, mindenkinek vannak félelmei.
A bagoly, aki félt a sötétben, pedig a félelmek feloldásához tökéletes bevezetés.

tovább...

Jill Tomlinson, aki legyőzte félelmeit

Jill Tomlinson: A bagoly, aki félt a sötétben (ill. Anna Laura Cantone), Pagony, 2012.

Sokan sétálnak el a Pagony kirakata előtt nap mint nap: nekik már jó ismerősük Hupp, a bagoly, csak eddig olaszul láthatták Jill Tomlinson klasszikusát. Hupp, a kis bagoly viszont végre megérkezett magyarul is hozzánk, hogy segítsen a sötétben félős gyerekeknek megszeretni a sötétséget, hogy megismerjük Jill Tomlinson, és nem utolsósorban a népszerű olasz illusztrátor, Anna Laura Cantone kedves, groteszk humorát. A baglyot meglátva mindenkinek az első szava: jaj, de cuki. Hát kívánom, hogy ez, a Cantone-féle, Tomlinson-féle cukortalan, empatikus, humoros cuki legyen mindenkinek a cuki. Olvassátok el összefoglalónkat a kötet írójáról, aki nagyon különleges ember volt.

tovább...

Titi és a húszemeletes

Annie M. G. Schmidt: Titi a toronyház tetején

Titi, a vörös hajú kisfiú személyében a modern európai meseirodalom egy igazi klasszikusa tolat be piros daruskocsijával a magyar gyerekszobákba. Annie M. G. Schmidt (az eredetiben Putt van der Petteflett című) könyvén holland gyerekek generációi nőttek fel – alig érthető, miért váratott magára több, mint negyven évet a magyar fordítás. Persze, ahogy a hölgyeknek, úgy az igazán jó meséknek sincsen kora; Titi kalandjain sem fogott az idő, talán csak akkora újdonságnak nem számítanak már, mint anno, a hetvenes évek elején, amikor e mesék nyelve, témaválasztása még szokatlannak számított. - Dániel András ajánlója

tovább...

Sütihasználati beállítások