Kiraboljuk a fogorvost?

részlet Markus Zusak legújabb könyvéből

Leginkább a A könyvtolvaj című szerzőjeként ismerheted Markus Zusak nevét. A most megjelent kötet egy trilógia első része. Olvass belőle részletet, a könyvet keresd a  boltokban!

tovább...

Irány az Állatkert!

Állatkert vagy Planetárium? Erre vagy arra? Először erre, aztán arra? Egy tavaszi vasárnap két igen élénk, sőt, éber és ötletteli gyerekkel Harcos Bálintéknál, amelyben fentiek csak a legegyszerűbb kérdések voltak. Továbbá nagyon fontos jó tanácsot kapunk a naplót elolvasván arra nézvést, hogy hogyan kell, illetve hogyan nem szabad tüsszenteni! Elvégre itt van egy-két öltözés- és tüsszentésszakértő!

tovább...

Én ez a verssor lennék...

Mert verset olvasni jó!

Gyerekkorom kedvenc játéka a "Mi lenne, ha..." volt.  A közelgő Költészet Napja kapcsán verssoroknak képzeljük magunkat, eláruljuk melyik a kedvenc verssorunk, miért szerettük régen és miért olvassuk a gyerekeinknek ma is. Régi-új verseskötetek a Pagonyosok ajánlásával.

tovább...

Verset írni mindenki tud!

Horváth Viktor: A vers ellenforradalma, Magvető, 2014

Sokaknak adhat örömet ez a könyv! Tényleg, mint, ahogy a címe is ígéri, kifordítja a versekhez fűződő viszonyunkat: verset írni tanít, és azt tanítja, hogyan tanítsunk verset írni. Módszertani segédkönyvnek kiváló lehet, nekem sajnos még nincs tapasztalatom afelől, hogyan is működhet ez iskolai keretek között, de mivel a szerző gyakorló tanár, hiszek a tapasztalatainak. Azáltal, hogy megmutatja, hogy verselni nem is olyan nehéz (más kérdés persze, hogy honnan beszélhetünk költészetről), egyrészt közelebb hozza hozzánk a költemények játékát, sokkal megélhetőbbé és átélhetőbbé válnak pl. az antik strófák, másrészt felhívja a figyelmet, hogy mi magunk is bármikor részesei lehetünk a játéknak, ha egy kicsit el tudjuk engedni magunkat. Nem gondolom, hogy profi költők ezrei születnek a kötetet elolvasva, sőt, mi több talán egy sem, de szerencsére ez nem célja. - Hajdú Zsanett ajánlója

tovább...

Nálunk a kezdők is nyerők!

könyvajánló könyvkeresgélő gyerekeknek-szüleiknek

A kezdő olvasók számára több polcot is találtok boltjainkban, ahol rengeteg könyv próbálja olvasásra csábítani a gyerekeket. Ezek a könyvek többnyire figyelnek a betűméretre, a tartalomra, és a mennyiségre. Ebben az életkorban előszeretettel nyúlnak a kölykök a humoros írásokhoz, hiszen ahhoz, hogy megkedveljék az olvasást, nem árt egy kis nevetés, így könnyebben fogynak a betűk. És az sem árt, ha mindehhez még jár egy kis illusztráció is. Akkor aztán csak úgy pörögnek az oldalak, és hipp-hopp megvan az első kiolvasott mű, ami - valljuk be - büszkeség a gyermeknek, és a szülőknek is. Bagossy Laura szemléje.

tovább...

Ne féljetek tőlem!

A kis szellem megérkezett!

A kis szellem minden éjszaka nyugodtan kísért Bagolykő kihalt várában, ahol nappal iskolás csoportok ismerkednek a lovagkorral. Persze a szellemnek erre nincs szüksége, anno ő kergette el a város alól a svédeket, amikor ágyúztak, mert azért a sok napos ágyúdörgés még egy olyan nyugodt lelket is (van lelke a szellemeknek? neki biztos, még hozzá nem is kicsi!) kihoz a sodrából, mint Preussler kis szelleme. Csak egy dolog bántja: még sosem látta nappal a világot! – Győri Hanna ajánlója

tovább...

Elszabadul a Paradicsom

interjú Harcos Bálinttal -

Harcos Bálinttal, a Szofi tüsszent írójával beszélgettünk az új könyvről, a gyerekek és a költészet szoros kapcsolatáról, képzeletről és mindennapokról. Aki figyelmesen olvas, sok-sok izgalmas új könyvről fog megtudni részleteket!

tovább...

Lídia a művészetek csemegeboltjában

Megjelent Gévai Csilla naplóregényének második része

Ez az a könyv, amit minden kamaszlánynak (sőt, kamaszfiúnak!) a kezébe adnék gyorsan! Engem most is - bár nem érzem magam befejezettnek - nagyon megérintett. Gévai Csilla naplóregényének második kötete, még az elsőnél is jobban sikerült, és ez elég jó jel, nagyon remélem, hogy olvashatok még Lídiáról! - Zsani ajánlója.

tovább...

Ugrás az ismeretlenbe

az eddigi legkeményebb könyv a Tilos az Á Könyvektől

Két 17 éves kamasz: Nick és Norah. Egyetlen átbulizott, végtelen éjszaka. Megbántások, csalódások, gátlások. És rengeteg kérdés önmagukhoz és a másikhoz. És persze sok jó szórakozóhely, együttes, szám a manhattani éjszakából.
Ezt a 16 éven felülieknek szóló bevállalós könyvet szerintem a célközönség szülei is élvezettel fogják olvasni.
A Tilos az Á Könyvek legújabb amerikai regényét keresd a boltokban, most meg olvasd el Nóri ajánlóját, aki a végén egy matekfeladattal is ellát téged...

tovább...

Sütihasználati beállítások