Kalandok földön, vizen, levegőben

A Pagony könyvheti könyvei és dedikálások

Ha Könyvhét, akkor Rumini a nagyoknak, Bogyó és Babóca a kicsiknek. Sőt, idén új Boribon is lesz, és most megint úgy érzem, hogy ez a legjobb Boribon. De aztán kijavítom magam, hogy dehogy, a hullahónál és a hétlufinál nincs jobb, meg persze az Annipanni, mesélj nekem, és felsorolom magamban az egész sorozatot. A Bogyó és Babócát pedig amikor először kézbe vettük, akkor visszavedlettünk babázó ovisokká, és ujjongva fedeztük fel az apró, rejtett részleteket a bábok és makettok között. Az én kedvencem talán Babóca fürdője a kis fésűkkel és törölközőkkel. Illusztrációban pedig igazán sokszínűek vagyunk idén is: a fentiek mellett Agócs Írisz saját képeskönyvét, a Baranyai András rajzolta focis könyvet és a Menyhért Anna szövegét kísérő fantasztikusan szép Balogh Andrea rajzokat lapozgathatjátok majd élvezettel hümmögve. Titkos favoritom az Erdős - Pásztohy páros munkája, Panka gyönyörű színeket, jeleneteket, indiánfalut és indiánokat rajzolt a szerző kalandos meséi mellé.

A cikk végén megtaláljátok, hogy mikor melyik szerzőnkkel dedikáltathatjátok kedvenc könyveiteket!

tovább...

Így készültek a Bogyó és Babóca bábok!

Bartos Erika: Mese az elveszett nyusziról, Bábkönyv, Melléklet, részlet

Bogyó, Babóca és barátaik léghajózni indulnak. De Babóca kedvenc lila nyuszija kipottyan a léghajóból! Hiába keresi az egész erdő a nyuszit égen, földön, víz alatt, sehol sem találják. Babóca szomorúan tér lefeküdni. Még szerencse, hogy Bogyó nem hagyja annyiban a dolgot, és kifundálja a megoldást… Hogy mi az, kiderül Bartos Erika új, különleges bábkönyvéből.

Ebben a kötetben ugyanis a jól ismert szereplők nem csak rajzként jelennek meg, hanem bábként kelnek életre: minden szereplőt, minden helyszínt, minden kis házikót, apró törülközőt és szakácskönyvet elkészített az írónő, hogy megalkossa Bogyó és Babóca világát. Az apró részletekben elmerülhetnek a gyerekek, és a könyv mellékletében elolvashatjuk azt is, hogy miképp készült ez a különleges könyv. Hátha kedvet kapunk mi is az alkotáshoz!

tovább...

A gombavadászat

Részlet Erdős István Aprótörpe indiánok c. könyvéből

Erdős István első mesekönyvében két bátor indiángyerek, Táncoló Pitypang és Ásítő Felhő kalandjairól olvashatunk. Táncoló Pitypang heves és vakmerő, Ásító Felhő bölcs és megfontolt, de mindketten segítőkészek és nagyon szeretik a veszélyes küldetéseket, így aztán készek bármikor megmenti a törzset vagy valamelyik tagját. Meséik a sziklás hegyek, égimeszelő fenyők nagyon indiános, nagyon amerikai tájain játszódnak. A kötetet Pásztohy Panka képei illusztrálják.

tovább...

Átváltoztatott könyvbemutató

A kőmajmok háza és az Átváltozott gyerekek bemutatója

A Pagony könyvbemutatói mindig tartogatnak valami előre nem várt meglepetést. Például tavaly, a Sárkányos könyvtárban a koppoló-pályázat nyertes alkotásai okoztak igazán derűs pillanatokat, A legcsinosabb óriás bemutatóján pedig a kötet fordítója árult el néhány igazi műhelytitkot. A mostani dupla könyvbemutatón a legnagyobb meglepetést talán a beszélgetés végén előkerülő különleges tárgyak okozták. De kezdjük az elején! - Boczán Bea beszámolója

tovább...

Kicsi vagy nagy gondolatok Agócs Írisz könyvéről

Agócs Írisz: Kicsi, nagy

A Pagony egyik könyvheti újdonsága lesz Agócs Írisz első saját mesekönyve. Mi más szerepelhetne benne, mint két bumfordi, elrajzolt állat: egy repkedő narancsfolt, a kis madár, és egy maszatos szürkéskék folt, a nagy elefánt. Ők beszélgetnek arról, hogy miért jó kicsinek lenni, nagynak lenni, egyáltalán, olyannak lenni, amilyenek vagyunk. - Gévai Csilla ajánlója.

tovább...

A három rabló

Thorbjörn Egner: A három rabló

Élt egyszer vidáman három rabló: Kaszper, Jeszper és Jónatán. Kalandjaik nem csak róluk, szerethető rablásaikról, és lusta házioroszlánjukról szól, hanem egy egész falu eseménydús, sok humorral teli életét mutatja be. A falu becsületes lakossága hamar kitaszítja a játékos rablókat, de ők a legfurább helyzetekben is feltalálják magukat: használatba veszik az állomáson árválkodó villamost, elgondolkodnak azon, hogy miként is lehetne lopni indulni egy tevével. A városka szórakoztató életébe az alábbi meserészlet enged betekintést.

tovább...

Közös nyávogás Toszkaníni Oszkárral

Tasnádi István netnaplója, 2012. május 13.

Tegnapelőtt a gyerekek hazahoztak egy göthös, vörös kóbor macskát. Féléves kandúr, hisztérikusan dorombolva manifesztálja, hogy neki most milyen jó, el sem akarja hinni, hogy ekkora mázlija volt, és belekerült a tutiba. Már vártam, hogy felbukkanjon. Mindig így lesz macskánk: április-május táján egyszer csak besétált az ügyeletes szerencsefi. Mici, Frici, Maszat, Findusz. Mondjuk az is igaz, mire igazán egymáshoz szoktunk volna, mindegyiket megmérgezte valaki a környékről. Véralvadásgátló patkányméreg.  A gyerekek persze úgy tudják, hogy Findusz cica elment Afrikába, ott terem csak az igazi húsgombóc.

tovább...

Seita Parkkola: Vihar

Részlet a regényből, megjelent a Cerkabella kiadásában, 2012.

Vannak ezek a skandináv srácok meg lányok, akiknek irtóra elegük van a szüleik képmutatásából. Szerintem valószínűleg így van ezzel minden más nemzet tizenéves generációja is, csak éppen a skandináv írók ezt előszeretettel meg is írják, még hozzá sokféleképpen, izgalmasan, színvonalasan. A Viharban egy nagyon furcsa és nyomasztó iskola képezi le a rendszert, vagy inkább túlzásaiban, szimbólumaiban leleplezi. A kérdés: a teljes elnyomásból hol a kiút, lehet-e lázadni, vagy minden percünk előre betáblázható és ellenőrizhető? Ki a jó és ki a rossz, és hogyan maradhatunk önmagunk az elnyomás és az uniformizálás ellenében? Izgalmas-rejtélyes ifjúsági regény, aminek motívumai, helyzetei benn ragadnak a fejünkben.

tovább...

A peritonok bennünk élnek

Tasnádi István: A kőmajmok háza, Pagony, 2012

Megfigyelhető egyfajta hullámzás az írott műfajok között, így a gyerekirodalomban is, hol az ismeretterjesztő művek, hol a verseskötetek és van, amikor a regények ideje érkezik el. Ilyenkor a csúcsra került műfajban hirtelen sokkal több kötet jelenik meg, mint korábban. Most talán a regényekkel van így. Az a szép ebben, hogy mindig örülünk, bármelyik erősödik is meg éppen. A mennyiségi növekedés minőségi növekedéssel is jár, ugyanakkor nehezedik a választás is, természetesen a legjobbakat szeretnénk elolvasni.

Tasnádi István ifjúsági regénye garantáltan a legjobbak között van, ne hagyjátok ki!

Fekete András ajánlója.

tovább...

Sütihasználati beállítások