Mi jöjjön a gyerekkönyvek után?

Szülőként nagy kihívás, hogy mikor jön el az az idő, amikor el lehet, és el is kell engedni a habos-babos, csupa öröm könyveket, és olyan olvasmányokat lehet a gyerekek kezébe adni, amik reflektálnak azokra a kérdésekre és problémákra, amelyekkel a kamaszok is mind előbb-utóbb szembesülnek. Észrevétlenül lesz a kisiskolásból kamasz, ezért is nehéz megtalálni az átmenetet a gyerek- és a tinikönyvek között. Ebbe a cikkbe pont azokat a könyveket válogattuk össze, amelyek szinte észrevétlenül segítenek a gyerekeknek átlépni ezt a határt, szuperül lavírozva a kalandok, az intenzív érzelmek, a családi nehézségek, az élet nagy kérdései és a humor között.

tovább...

KAMASZNAK LENNI

Megjelent a legújabb Tilos az Á könyv, A nap színe!

Próbálom visszaidézni azokat az időket, amikor kiskamaszként, a gyermekkor és a közelgő felnőttség határán, egyfajta átmeneti időszakban léteztem. A még nem ott, de már nem itt állapotban, amikor tele van az ember kérdésekkel, furcsa, új típusú érzelmekkel, félelmekkel és a szembesüléssel, hogy mi van elmúlóban, és mi is vár majd rám.  - Olvasd a Pozsonyi Pagony üzletvezetőjének ajánlóját!

tovább...

Kamaszkritika Sziklai Pannitól

Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter: Az emberek országa

Az állam (Kalaallit Nunaat) legjobb iskolájába jársz, belőled és a társaidból lesznek az állam vezetői, de nem lehetnek titkaid, minden egyes lépésedet figyelik és 6 éves korod előttről nem emlékszel semmire, tehát rengeteg máson kívül a családodra sem. Megéri?

tovább...

Most már mi is értjük!

Egy újabb kamaszkritika a rendszerváltás novelláiról

Tudjuk egyáltalán, hogy milyen kérdések zakatolnak gyerekeink fejében például a rendszerváltással kapcsolatban? El tudjuk képzelni, hogy milyen elképzelhetetlen már számukra a mi saját gyerekkorunk, az az időszak, amikor nem volt banán, nem volt internet? Lovász Barnabás a maga 18 évével most elmondja nekünk, felnőtteknek, hogy ő hogyan látja ezt a helyzetet, és hogy mi a véleménye a novelláskötetről.

tovább...

Ezentúl lesz banán! – Beülünk az időgépbe, irány ’89!

Magyarország, nyolcvanas évek vége. A szocializmus repedező felszíne alól a szabadság édes levegője áramlik; amelyben még az NSZK is „Amerika”, de az iskolapadban már egész mondatokat húznak ki a történelem lapjairól, és amely az emberek lelkét elszántsággal, cselekvéssel tölti fel.

tovább...

Apám, én, meg a rendszerváltás

30 év telt a rendszerváltás óta, és sokunkban élnek örökre szóló élmények ezzel kapcsolatban. A most megjelent kötetben 15 kortárs szerző szólal meg, akik akkor voltak gyerekek vagy kamaszok, hogy elmeséljék, NEKIK milyen volt 1989.
Az itt következő rész Bendl Vera egyik írása, a többi novellát is keresd az Ezentúl lesz banán! - novellák a rendszerváltásról című kötetben, melyet Baranyai (b) András illusztrált.

tovább...

10 tanács, hogyan kommunikáljunk a kicsikkel a klímaváltozásról

Nagy Réka szerkesztő, újságíró, blogger, négy fenntarthatósági tematikájú könyv szerzője és két kislány anyukája. Könyveiben, cikkeiben, előadásain saját példáján keresztül a mindenki által könnyen beépíthető és megvalósítható, fenntartható, zöld megoldásokat népszerűsíti. Megjelent egy könyvünk Greta Thunberg harcáról, amelyben számos fontos információt és hasznos tippet is találsz, de addig is olvasd el az Ökoanyu blog szerzőjének írását! Úgy éreztük, ha valaki, akkor ő fog tudni szuper tippeket adni nekünk, hogyan beszéljünk úgy a gyerekeinkkel a klímaválságról, hogy az ne töltse el őket szorongással és félelemmel.

tovább...

Greta, a klíma és te

8 zöld tipp a mindennapokra

Hogyan befolyásoljuk Földünk éghajlatát? Mindannyian befolyásoljuk az éghajlatot – te is. Első pillantásra talán nem hiszed. Hogy tud egyetlen ember valami ennyire bonyolult dologra hatni, mint a klíma? De tényleg így van. Mindenki egy kicsit hozzájárul, pozitívan vagy negatívan, és együttvéve már elég nagy mértékben. Ezért nem mutogathatunk egymásra, mi mind felelősek vagyunk azért, hogy megy a Földünk sora!  A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért című könyvből mutatunk részleteket!

tovább...

Pagony18 - számokban

Születésnapi összegzés

Hihetetlen, hogy 18 éve itt és veled vagyunk! Még emlékszem, amikor összesen csak négyen dolgoztunk a kis szerkesztőségben, mindenki mindennel foglalkozott, egy icipici raktárban együtt pakoltuk a webes csomagokat, a Pozsonyi úti bolt éves leltározása egy nap alatt lement…. Azóta nagyon sok minden más lett, és reméljük, ennek a sok pozitív változásnak ti is velünk együtt örültök -- Szollár Vera, az egyik ősPagonyos összeszedte neked a legfontosabb Pagonyos számokat.

 
tovább...

Sütihasználati beállítások