Olvass bele! - Két kis dinó a középkorban

Berg Judit két kis dinója hamar sokak kedvence lett, hiszen a kimondottan első olvasásra szánt, nagybetűvel nyomtatott, vicces illusztrációkkal kiegészített kötetek könnyű és roppant szórakoztató családi olvasmányok. Trikó és Nyamm egyenesen a zsírkréta korból csöppentek hozzánk, hogy aztán Budapesten kalandozzanak. A harmadik kötetben várakat is látogathattok, hiszen a két kis dinó egyszer csak a középkorban találja magát, ráadásul új barátjuk is lesz, Soma...
Olvassátok el a könyv egy részletét!

tovább...

„Főmedvém, én egyszer eltünök, s akkor mi lesz?”

Tandori Dezső: Medveálom madárszárnyon, Pagony, 2012., ill. Agócs Írisz

Tandori Medvék minden mennyiségben-je számomra alapmű. Alsósként rongyosra olvastam (még szavalni is a "Medvékből" szavaltam, ha épp kellett), és én akkor úgy éreztem, hogy azok a versek gyerekversek. (Madarak és játékmedvék, hát persze, hogy ez csak gyerekeknek szól!) Azóta is sokszor veszem kezembe a kötetet, és mindig az az érzésem, hogy a versek nőnek velem, egyre több oldalukat mutatják meg. Jó érzés hát a Pagony Kiadónál megjelent Medveálom madárszárnyon című kötetben újra, új versekben találkozni ugyanazokkal a játékmedvékkel, akik még mindig ugyanannyira szeretnek (gomb)focizni, rallyt rendezni, nézni a vébét, etetni a verebeket, vagy épp hallgatni a madarak dalát. A medveszekrényben laknak, figyelik a világot, gondolkodnak, beszélgetnek a gazdájukkal. - Kovács Tamás ajánlója

tovább...

Kik laknak a toronyházban és környékén?

Ismerd meg a toronyház lakóit, Titi barátai, háziállatait, ellenfeleit, segítőit. Mindannyian nagyon mulatságosak, hol kedvesek, hol bambák, hol rikácsolnak, hol ujjonganak - kövesd a történetüket a regényben, ahogy Titi beköltözik, megismerkedik mindenkivel és végül eljut a tengerpartra is, ahonnan egy különös tojással tér vissza a városba Gerda kérésére, mert valaki bajban van...

tovább...

Határtalan derű

Fiep Westendorp illusztrátor portréja

Fiep Westendorp világszerte leginkább Jip és Janneke, a két holland rosszcsont színes háttér előtt ugrabugráló árnyfigurájáról híres. De épp olyan karikaturiztikusan találó, mulatságosan szerethető Szutyoksári és Titi figurája is - és minden szereplő Trappolkáéktól Ágicán keresztól Koszmókig, aki csak megfordul ezekben a könyvekben. Olvassátok Demény Eszter lelkes portréját erről a különleges alkotóról és Annie M. G. Schmidttel közös munkájukról.

tovább...

Titi a toronyház tetején

Részlet Annie M. G. Schmidt könyvéből

Titi kis daruskocsijával új lakhelyet keres magának. Gerda, a dagi galamb segítségével egy toronyház tetején talál egy kis szobát. Ám egy ekkora házban nem csak jóindulatú szomszédok vannak. Van, aki nem nézi jó szemmel a betolakodót. Pedig Titi mindenkin segít, akin tud, és sok-sok barátot szerez a meseregény végére. Nagyóvodásoknak, kisiskolásoknak ajánljuk ezt a klasszikust, ami méltán kerülhet majd A két Lotti, Harisnyás Pippi és Gombos Jim mellé a polcra.

tovább...

BOSZORKÁNYOK A POZSONYI ÚTON

avagy egy kezdő kirakatrendező kínlódásai - Dániel András netnaplója 3.

Múlt szerdán volt Dániel András Matild és Margarétájának könyvbemutatója, ahol rengetegen voltatok. Szuper volt a meseolvasás, készült a sok boszis álarc, kattogtak az elemlámpák a sötét Szent István parkban, a pulton meg töklámpás világított. Olvassátok el, hogyan készült a Pagony új kirakata, hogyan látta a szerző saját könyvbemutatóját, ezt a vidám tömegrendezvényt.

tovább...

Tandori Dezső: (Szpéró beszélt velünk ma éjjel)

Olvassátok el ezt a verset a hamarosan megjelenő Tandori-kötetünkből, amiben rengeteg igazán nagy, jó vers van. Ha van kire gondolnotok, aki régen meghalt, de mégis megvédelmez, akkor jól fog esni elolvasni ebben a novemberi mélázós időben.

tovább...

Készíts otthon álarcot!

Matild, Margaréta és Tökfej

A Matild és Margaréta az tök jó! Ez a hatéves célközönség véleménye, aki jobban követte a bemutatót tegnap, mint én a hátsó sarokba szorulva a tömegben. Matild és Margaréta a Pagony két új boszorkánya, akik teljesen, de tényleg teljesen véletlenül pont Halloweenre toppantak be hozzánk. Tegnap rengetegen eljöttetek köszönteni őket és Dániel Andrást, a boszorkányok mesterien felolvasó szerzőjét. Én meg csak csináltam, csináltam veletek az álarcokat, és ámultam-bámultam, hogy ezek a mai óvodások mennyire gyönyörűen színeznek! Ha 100 álarcot nem vágtam ki, hát egyet sem. Aki mégis lemaradt, nyomtassa ki magának otthon, vágja ki, lyukassza ki a szeme helyén és persze vágja ki az orrát és fülét, és hajrá! Kész az álarc.

tovább...

A kapu valahogy magától kinyílt

interjú Dániel Andrással - készítette Gévai Csilla

Azt hiszem, jó ötlet volt, hogy Dániel Andrást, az író-illusztrátort (vagy inkább illusztrátor-írót?) pont Gévai Csilla illusztrátor-író (vagy inkább író-illusztrátor?) faggatta első mesekönyve megjelenése kapcsán. Csilla és András is otthonosan mozognak mindkettő szerepben, most sajnálom igazán, hogy nem videóinterjú készült, mert biztos nagyon jó hangulatban telt! Az interjúból többek között kiderül, mi volt a Mumus, hogy a mese hozta-e a rajzokat, vagy fordítva, és milyen nagyapai örökségnek köszönhető Matild és Margaréta, ami szerintem sikerkönyv lesz idén!

tovább...

Sütihasználati beállítások