The best of 2013

Ez volt a tavalyi Pagony-termés

Ez az év igazán jól kezdődik! - gondoltuk tavaly ilyenkor, amikor egy Nyitott Műhelyes Tandori-kötetbemutatóval és Agócs Írisz medvés kiállításával kezdtük a januárt. És - a sok-sok pozitív visszajelzés mutatta, hogy jól is folytatódott. - Győri Hanna szerkesztőnk összefoglalója a tavalyi könyveinkről.

tovább...

Ponyvát? Nekem ne!

Ha azt nehéz meghatározni, mi a gyerekirodalom, akkor az ifjúsági irodalmat - különösen annak a 14 éven felüli részét - még sokkal nehezebb meghatározni. Hiszen 16 évesen párhuzamosan olvashat az ember Dosztojevszkijt és Roald Dahlt, avagy kicsit korábban Victor Hugot és Sue Townsendet. Ahogy vannak olyan művek, amelyek átkerültek a gyerekirodalomba, noha nem gyerekeknek íródtak (pl. a János vitéz vagy a Rongyszőnyeg), így vannak olyan szépirodalmi klasszikusok, amelyek lassan lecsúsztak a korosztályt illetően az ifjúsági kategóriába - legjobb példa talán az Utas és holdvilág és a Bűn és bűnhődés, amiket az oktatás véletlen jótétményeként a legjobb korban olvashatunk.

tovább...

Három korosztály, három világ, három sztori

új regények kamaszoknak

A kamaszkor tele van meglepetésekkel, ahogy ez a az ajánló is. Három különleges ifjúsági könyvről írt nektek Munkácsi Anna. Legyél kíváncsi, nyitott, szerelmes, kalandra vágyó és olvass!

tovább...

Göcögő és höcögő gyerekek

Rozika most volt fél éves, és így az igazi mondókázó korszakba léptünk. Persze eddig sem maradtak el a ritmusjátékok, már mindjárt az első napokban versekkel kezdtük a társalgást, így szegénykém előbb kapott ízelítőt az Arany balladákból és József Attilából, minthogy „rendes gyerekverseket” hallhatott volna. Sőt, mikor a gyerekeknek szóló irodalom került sorra, akkor először Kovács András Ferenc (máig kedvenc) kötetéből, a Hajnali csillag peremén-ből szavaltunk röhögőgörcsünket vagy éppen igazi könnyeinket visszafojtva… - Hajdú Zsanett válogatása

tovább...

Holdbeli csónakos gyerekeknek

Berg Judit átirata Weöres Sándor drámájából Keresztes Dóra rajzaival, Helikon, 2013.

Weöres Sándor Holdbeli csónakosa shakespeare-i magasságokba és mélységekbe szálló dráma. Éppen annyira gyerekeknek szóló mű, mint Weöres többi, a magyar népköltészetből, vásári színművekből merítő műve - avagy épp annyira gyerek, amennyire maga a szerző is - a kortársak szerint - egy gyerek és egy felnőtt zseniális és szörnyűséges keveréke volt. Berg Judit átdolgozásáról Győri Hanna írt.

tovább...

Boribon és Annipanni - videón!

Marék Veronika meséje

Ha nincs időd éppen elmesélni a kisgyereked kedvenc meséjét, akkor hallgassátok meg a Youtube-on, Környei Alice előadásában! Elsőként Boribon és Annipanni történetét hallhatjátok, és hamarosan más meséket is meghallgathattok. A Pagony csatornáján pedig több Pagony mese is meghallgatható!

tovább...

Lázár Ervin újraszínezve

Már az elején leszögezem: én konzervatív alkat vagyok, nekem egy könyv esetében mindig az eredeti kiadás az etalon. Ez az író-illusztrátor szerzőpárosok tekintetében is így van. Hogy miről is beszélek? Nekem a Milne Micimackója csak E. H.Shephard képeivel jó, Lewis Carroll: Alice Csodaországa csak John Tenniel karaktereivel működik, nem beszélve P. L. Travels: Mary Poppins sorozatáról és arról a hozzá rajzolt vizuális bravúrról, amit Mary Shepard illusztrátornőnek köszönhetünk, s amely titkos-világért a mai napig annyira hálás vagyok. - Gévai Csilla ajánlója

tovább...

De jó, Djeco!

új játékok a Pagonyban

Új év, új játékok! Mi is beszereztünk nektek jó pár játékot, de hogy el ne felejtesem, ezzel együtt sok, népszerű játék sajnos megszűnik. Ilyen például a betegség elűző Stop Spot!, vagy a tojásos Bonomix!

Vannak helyettük viszont izgalmas új játékok, matricás alkotók, kártyák vagy családi ügyességi játékok, keressétek őket most már nálunk is!

tovább...

Kémia a konyhában

Győri Borbála kreatív blogja

„Anya, mi is csináljunk kristályt!” Persze, mi sem egyszerűbb. Egy kis víz, sok só, cérna, várunk, várunk és kész. Milyen jó kis otthoni tudományos kísérlet lesz a gyerekekkel. Egy hete próbálunk kristályt növeszteni, de nem sikerül. Ezzel persze máris megtanultuk a legfontosabbat, hogy a kísérletek már csak ilyenek: van, hogy sikerülnek, van, hogy nem, de mi kitartóan gyártjuk az újabb hipotéziseket és rendületlenül próbálkozunk tovább. De, ahogy a valódi tudományos folyóiratok sem szívesen közlik a negatív eredményeket, mi sem írhatunk posztot abból, hogy miért nem sikerült gyönyörű sókristályokat növesztenünk. Ki olvasná el akkor, ugye? (De ami késik, nem múilk.) Így aztán só helyett elővettük az olajat, hogy lássunk akkor valami olyat, amit nem lehet elrontani, tuti siker. - Győri Borbála cikke

tovább...

Sütihasználati beállítások