„Szinte hallom a Zajt”

kamaszkritika Patrick Ness Kés a Zajban című könyvéről

Farkas Zsombornak hívnak, 17 éves vagyok és Zalaegerszegen élek. Szabadidőmben sokat zenélek és olvasok. Ezeket nagyon szeretem, és úgy gondolom, hogy a kettő nem áll olyan távol egymástól. Mert a zene és a jó könyv teljesen kiragad a hétköznapok világából. De vajon megéri-e elolvasni egy hosszú könyvet, ami lehet, hogy nem is fog tetszeni? Úgy gondolom ezt a kérdést mindenkinek magának kell megválaszolnia... Olvasónk ajánlója a Kés a Zajban című könyvről.

tovább...

Száz óra sötétség

Részlet Anna Woltz új regényéből, keresd a boltokban!

Anna Woltz New York-ban élt, amikor a Sandy hurrikán elérte a várost. Napokig csak vándorolt a sötét Manhattanben, hogy egy helyet találjon, ahol felmelegedhet, élelemhez és áramhoz juthat. Amint újra kigyúltak a fények, belefogott ebbe a regénybe, a 14 éves Emilia New York-i kalandjainak leírásába. Lélegzetvisszafojtva olvastuk mi is, ajánljuk mindenkinek, aki szereti az izgalmakat és a komoly témákat. - Rádai Andrea fordítása.

tovább...

Igaz mesék a magyarokról

Két olyan mesekönyvet mutatunk meg nektek, amelyekben klasszikus, népmesei elemekben bővelkedő, a romantikus mesehagyományba  illeszkedő történetek vannak. Az első Wilhelm Hauff, egy igazi német romantikus mesemondó, gyönyörű és érdekes történetekkel, a második pedig a magyar történelem apró, ismeretlen eseményeit dolgozza fel a magyar népmesekincs elemeit újrafelhasználva.

tovább...

Versben mindenki kicsit más

Négy új verseskötet

Fura állat a vers, mert valahol mindenki a verssel kezdi, még csecsemő korában, a tente, baba, tente, a szemedet hunyd le és a hóc, hóc katona ritmusa mindenkinek a zsigereiben van. Aztán még mindig nagyon sok verset hallgatunk, csak népdalnak hívjuk. Aztán egyszer csak a ritmus helyett elkezdünk a történetekre vágyni, az érzelmek helyett a kalandra, a belső én helyett a külső aktorra. Az iskolában kezd elidegenedni a vers, amikor a magyar tananyag részeként boncolandó idegen test lesz. De visszatér, zenébe bújva, szerintem minden valamire való tizenéves legalább negyven verset tud fejből, csak számnak hívják, de vers az: sűrített, üres helyekkel körbevett, (gondolat)ritmusos izé. Aztán  amikor felnövünk, megint eltűnik, elveszítjük, ahogy kicsit magunkat is, és amikor gyerekünk lesz, és azt hisszük, hogy már rég elfelejtettünk verset mondani, akkor a végtelen éjszakai ritmikus járkálás és ringatás közben előtörnek a régi sorok. Kinek a népdal, kinek József Attila, kinek az RHCP, de sorok, üres helyekkel, ritmussal, dallammal. Kicsit visszatalálunk megint önmagunkhoz. Akkor: olvassunk verseket. Itt van négy új, jó könyv. - Győri Hanna, Hajdú Zsanett

tovább...

Nyári tábor a Szépművészetiben!

Ha szeretitek a természetet, de anyu-apu dolgozik, a nagyinak meg fáj a lába, hát menjetek ki Gévai Csillával Budapest nagy kertjébe, a Városligetbe! Még az is nagyon jó, ha rajzolni is szerettek, mert Gévai Csilla nem csak jó mesélő (Amíg zötyögünk), és nagy környezetbarát (Nagyon Zöld Könyv), de ráadásul egy rajzművész (Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról) is! Az se baj, ha a kedves embereket is szeretitek, mert akik tábort tartják, azok azok, és szerintem a többi gyerek is jófej lesz - de hozd a barátaidat is, és akkor biztosan!

Táborozzatok a Szépművészetiben és a Ligetben augusztus elején!

tovább...

Mindent a kutyákról és a lovakról

Csllaghegyi-sorozat, Cerkabella

A finn irodalom, akárcsak a nyelv, a mi testvérünk: akárhány finn gyerekkönyvet olvasok, valahogy mindig magunkra ismerek. A lakótelepek, homokozók a Sári, Samu és a titkokban, Tatu és Patu kátyúcsináló gépe és szuperhősös könyve, amiben a régi épületeket óvják meg az álpolgármestertől... Finnországban ha ma már nagyon jól is mennek a dolgok, valószínűleg élénken emlékszik még az írók felnőtt generációja ezekre a humorral túlélhető mindennapi helyzetekre. A Cerkabella kiadó pedig egyre több finn könyvet mutat meg a magyar gyerekeknek, most például a Csillaghegyi sorozatot.

tovább...

Ne építs a hátsó kertben rakétát! (vagy mégis?)

Nick és Tesla veszélyes laboratóriuma

Ez a könyv kiváló olvasmány a téli szünetes hosszú délutánokra, vagy este a takaró alatt..

Jól olvasó gyerekeknek különösen ajánljuk, akik szeretik az izgalmakat, a kalandokat, és a vagány srácokat! - Győri Hanna ajánlója, itt pedig az első fejezet olvasható!

tovább...

Macska-sereg a nappalinkban

Eric Carle egyik lapozója alapján

Eric Carle Nem láttad a cicámat? című könyvét ütöttük fel négy gyerekkel, mert ezt a legkisebb és a nagyobbak is nagyon szeretik - egyrészt, mert oda vannak a vad, nagy macskákért, másrészt, mert nagyon szuggesztívek a képek. Most nem meséltünk, hanem ihletet merítettünk: átváltoztunk vad macskafélékké.

tovább...

A tudomány izgalmas!

Új ismeretterjesztők iskolásoknak

Az ismeretterjesztő könyvek egyre izgalmasabb vizuális világgal jelennek meg. Minél izgalmasabban, blikfangosabban próbálják tálalni a tudományos tényeket. Az adatokat, ismereteket kreatívan csoportosítják, kiemelik a furcsaságokat, hogy megmagyarázzák a törvényszerűségeket. Némelyik megmarad a mulatságos tények felszínén, mások rendszereket építenek és mutatnak meg. A világ felfedezése mindben jó élmény - ilyeneket kéne bevinni az iskolákba is!

tovább...

Sütihasználati beállítások