Mindenből csak egyet!

Ezen a héten a weben gyerekkönyves klasszikusokat emeltünk ki: Marék Veronikát, Zdenek Milert, Milne-t, Scarry-t, Janikovszky Évát, Lázár Ervint, Bálint Ágnest - válogassatok közülük, mi mindegyik szerzőtől egy-egy könyvet mutatunk meg nektek pár sorban!

tovább...

Bogyó és Babóca is játszik!

Ajánló két új játékról

Bogyó és Babóca a sok könyv és mese mellett rengeteg jó társast is kínál nekünk. A nagyobb játékok, mint az Úton az oviba ,a Cseresznyéskert, vagy a kirakók, memóriák, matricák, mágnesek és figurák mind remek játékok a Bogyó és Babóca rajongóknak. Most két újdonságot mutat be nektek Munkácsi Anna.

tovább...

Ezért szeretjük mi

Janikovszky Éva könyveiről írnak a Pagonyosok

Janikovszky Évához - könyvein vagy személyén keresztül - mindenkit személyes élmény köt: mindenkinek van tőle kedvenc könyve, ami éppen róla szól, és amit felnőttként aztán egész más szemmel megint élvezettel olvasunk újra. Janikovszky ráadásul, annak ellenére, hogy nagyon konkrétan felismerhető hatvanas-hetvenes évekbeli környezetben játszódnak könyvei, nem avul el, pontosan amiatt a nyelvi-látásmódbeli különlegessége miatt, amiért annyian keresik ma is a Pagonyban. Ahogy rajzolója, Réber is két gesztusból feldob egy karaktert, Janikovszky gyerek- és felnőttfigurái kétmondatnyi dialógusból körvonalakat kapnak. Az irónia, a kedves groteszk egyszerre dolgozik az örök típusokból (a naivan kérdező kisfiú), miközben jellegzetes megjegyzéseik olyan karaktereket teremtenek, mint a gyerekvilágirodalom nagyjai, kis Nicolastól Juharfalvi Emilig.

tovább...

Legyen saját Tesz-Vesz alvóállatod!

Hogyan varrjunk Egon kukacot filcből?

Amikor kicsi voltam, a Tesz-Vesz város volt az egyik kedvenc könyvem. Akkor még csak a Tesz-Vesz szótár és a Sürgés-forgás volt kapható magyarul, meg persze a régi, pici Ballábas mesék, ami a mostani Esti mese-sorozatban, nagyobb formában született újjá.

Volt viszont Angliából két Tesz-Veszes foglalkoztató könyvem, amelyeket a mai napig nagy becsben őrzök. Évekig játszottam velük, vagdostam ki a kis házikókat, ragasztgattam össze Tesz-Vesz Város járműveit.  Az egyikükben, a Best Make-It Book Ever-ben megtalálható, hogy hogyan kell igazi, saját kis Egont varrni filcből!

tovább...

Pagony Meseíró Tábor

Augusztus 4-8-ig lesz a NOHA Stúdióban a Pagony Meseíró Tábora Gévai Csilla illusztrátor, író, gyerekszórakoztató és Soós Dóra (Piros Kakaó) pszichodrámás, gyerekelvarázsoló vezetésével.

tovább...

Tudományos gondolkodás izgalmasan

30 másodperces könyvek, Tessloff Babilon Kiadó, 2014

A tudomány, tudományterületek átláthatatlan bonyolultsága, elméleteihez szükséges gondolkodás elsajátítása sok ember számára riasztóvá, megközelíthetetlenné teszi a tudományos valóságmagyarázatokat. Nem csoda, hogy annyira népszerűek a legkülönbözőbb áltudományos világmagyarázatok. A tudomány 30 másodpercben és A Föld 30 másodpercben pont arra jó, hogy ezt az idegenkedést feloldják, és belátható méretű és érthető-magyarázható darabokra bontsák a világot.

tovább...

Politikai gyerekirodalom

Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!, ill. Lakatos István, Kolibri, 2014

Mikó Csaba könyve kísértetiesen emlékeztet Timothée de Fombelle Ágrólszakadt Tóbiás című nagyregényére. Bogarak a tölgyfán, a társadalom leképeződése a bogaras mikrovilágban, erős zöld-baloldali társadalomkritikus él, akciófilmekre hajazó, pörgős, több szálon futó kalandregény. Kapitalista nagyvállalkozó a főellenség, a profit és a hatalom érdekében feláldozható a természet, azaz a fa, meg kell menteni az otthonunkat, aminek működését csak kevesek ismerik. A főgonosz megvádolja a főjót hamisan, mire a nép hisz neki, és mind a főjót üldözik, persze a főgonosz nem hivatásos erőszakszervezetével megtámogatva.

tovább...

Ismerkedj meg a rajzoló robottal!

Győri Borbála kreatív blogja

Lenyűgöző, igazi, működő robotot készíthettek a posztunk nyomán! Igen, olyat, mint a sci-fikben, aki nektek és helyettetek dolgozik, szaladgál, cuki, majdnem-háziállat! Vessétek bele magatokat a barkácsolásba, az eredmény varázslat, ami elbűvöli a gyerekeket, felfedezés, amikor látják elemeire bontva a robotot, és megértik, hogyan működik, és alkotás, amikor közösen összeszerelitek. És ráadásul még vicces is! A cikk végén videó a működő robotról!

A rajzoló robot a kisladik.hu projektje.

tovább...

Leszek a barátod!

Részlet Vadadi Adrienn Örökké óvodás maradok! című könyvéből

Vadadi Adrienn Leszel a barátom? - ovis mesék című könyve sok kis óvodás kedvencévé vált pillanatok alatt. Hiszen a könyv történeteiben könnyedén magukra ismerhetnek. A történetek alvásról és nemalvásról, evésről és válogatásról, barátnőkről és magányról, babázásról és építésről, vicces óvó bácsiról és nagyívű szökési tervről, rosszalkodásról és megbocsátásról szólnak, egyszerűen, kedvesen, humorral és megértéssel. A kötet folytatása Örökké óvodás maradok! címmel szeptember végén jelenik meg. Olvassátok el az első mesét!

Az illusztráció Pásztohy Panka munkája

tovább...

Sütihasználati beállítások