“Ez a festmény illatokból, színekből, sejtelmekből van összeszőve"

Interjú Gévai Csillával a Mini Textúra sorozatban bemutatott bábjátéka kapcsán

Idén tavasszal ismét Mini Textúra előadásokkal várjuk a gyerekeket és a szüleiket a Magyar Nemzeti Galériában. Ahogy eddig, most is kortárs szerzők választottak egy-egy festményt az MNG állandó kiállításáról, és ezek alapján írtak gyerekeknek szóló drámai jeleneteket, amelyeket aztán a Budapest Bábszínház művészei ültettek színpadra. A szerzők: Bán Zsófia, Gévai Csilla, Kiss Judit Ágnes, Molnár T. Eszter és Nényei Pál. Gévai Csilla Gulácsy Lajos Rózsalovag című titokzatos képét választotta, és interjúnkban azt is elmondja, milyen könnyű dolga volt a választásnál.

tovább...

Találkozz Dániel Andrással!

Dedikálás, felolvasás, bárcsakbokor-ültetés a Kecskeméti Pagonyban

Kufli-őrült vagy? Minden este elolvasol egy Kicsibácsit? Vagy tudod mit keresett Jakab az ágy alatt? Akkor Kecskeméten a helyed február 15-én, hiszen ellátogat a boltba Dániel András író, illusztrátor!

tovább...

ELMARAD a Mini Textúra

A magyar kormány 2020. március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el a COVID-19 koronavírus járvány miatt, és megtiltotta a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri rendezvényeket. Figyelembe véve a kormány határozatát, a lakosság érdekeit, a közegészségügyi szempontokat, sajnálattal közöljük, hogy a rendezvény ezúttal elmarad.

tovább...

“A Körhinta kapcsán egy szabadság-ódát írtam drámai jelenetté”

Interjú Kiss Judit Ágnessel a Mini Textúra sorozatban bemutatott bábjátéka kapcsán

Idén tavasszal újra Mini Textúra várja a gyerekeket és szüleiket a Magyar Nemzeti Galériában. Ismét kortárs szerzők írtak bábjátékos jeleneteket a Galériában kiállított festmények kapcsán, és ezeket aztán a Budapest Bábszínház művészei állították színpadra. Idén Bán Zsófia, Gévai Csilla, Kiss Judit Ágnes, Molnár T. Eszter és Nényei Pál választott festményt. Kiss Judit Ágnes Aba-Novák Miklós Körhinta című alkotását választotta, interjúnkban pedig azt is elárulja, hogyan lett a festményből drámai jelenet.

tovább...

Elsők, ahogy Lackfi János megírta

Olvass bele Lackfi János legújabb könyvébe!

Lackfi János hatgyermekes édesapaként igazán sok-sok elsőt élt már meg, ezeket most egy hamarosan megjelenő kötetbe gyűjtöttök mindazoknak, akik már megtapasztalták ezeket a különleges pillanatokat, vagy éppen hogy még előtte állnak. A költő és Agócs Írisz ezt meséli el nagy-nagy rutinnal és elképesztő humorral. Olvass bele most ez Életem első könyvébe!

tovább...

Ki az a Gaston, és miért fontosak az érzelmei?

Ismerj meg egy szuper sorozatot!

A Pagonyban leginkább mesekönyveket árulunk, teli kalandokkal, mókás karakterekkel és drámával. Most azonban szeretnénk felhívni a figyelmeteket egy olyan sorozatra, ami nem kifejezetten a sztorija miatt érdekes, inkább a “segítő könyvek” kategóriába soroljuk, és amilyen szuper, olyan kevesen ismeritek. Pedig ha kiolvassátok a Gaston érzelmei sorozatot, olyan eszközt kaptok a kezetekbe, amit a gyerekek akár felnőttként is kamatoztathatnak!

tovább...

Hogyan látja a gyermekotthon rémét egy gyermekpszichiáter?

Dr. Szolnoki Nikolett mesél nekünk Tracy Beakerről

Az emberi társadalmak strukturáltak. A társadalomhoz tartozás előnyeiből pedig nem mindegyik társadalmi réteg részesül egyenlően. Vannak, akik életmódjuk, életkilátásaik vagy életminőségük miatt messzebb kerülnek azoktól, akik képesek önerejükből életüket befolyásoló döntéseket hozni, megtenni nagy lépéseket. Ilyen Tracy Beaker is, Jacqueline Wilson regényének híres-hírhedt főhőse.

tovább...

Klímaszorongás a szakember szemszögéből

Dr. Tárnok Zsanett írása

Mit érezhet egy kisgyerek, ha mindenhonnan a klímakatasztrófáról hall? Hogyan nyugtassuk meg, mit tegyünk szülőként? És mit tenne Greta Thunberg? Olvasd el egy pszichológus tanácsait!

tovább...

Rajong a képregényfilmekért?

Akkor ezekért a képregényekért is fog!

A képregény reneszánszát éli, még manapság, az akciófilmek látványelemekkel licitáló világában is rengeteg, sőt egyre több olvasójuk akad. A Pagonyban is egyre többször kérdezitek, milyen képregényeket tartunk, így arra gondoltunk, összeszedünk nektek pár olyan képregényt vagy annak határműfaján mozgó művet, amik nem csak irtó menőn vannak megrajzolva, hanem fontos társadalmi kérdéseket is feszegetnek.

tovább...

Sütihasználati beállítások