Ismerd meg önmagad, és erős leszel!

Győri Bori-Szamarasz Vera: Nézd, ez én vagyok!, ill. Dániel András, Csimota, 2016

Mostanában elég sok szó esik az iskolai/óvodai kirekesztésről erőszakról. Elemezzük, töprengünk a megoldáson, küzdünk, menekülünk. Nyilván nagyon szeretnénk, ha a gyerekünk sem tettes, sem áldozat nem lenne. De hát a suliban tölti egész napját, nem látunk bele se az idejébe, se a fejébe, nem tudjuk megvédeni. Ez a könyv segíteni fog!

tovább...

Íme a legszebb képeskönyvek

17 csodálatos könyv, amit ismerned kell

Szeretnél valami szép és izgalmas könyvet karácsonyra? Ebben a szemlében kicsiknek, sulisoknak egyaránt találsz szuper ismeretterjesztő, mesés és regényes újdonságokat. A karácsony, az állatok, mentőjárművek, hercegnők, lovagok, tündérek, baglyok, az agyament felnőttek, a tesók, a robotok, a bérház és a böngészők mind megihlették a kortárs gyerekkönyvek szerzőit...

tovább...

Mese és fejlesztő mocorgás a bátor bábfiúval

Stiglincz Milán és Varga Norbert megmozgató első könyve

A szerzőpáros nem csak a gyerekek szórakoztatásában és megmozgatásában járatos, hanem a történetmesélésben is. Végre itt van Stiglincz Milán első könyve, ami Varga Norberttel és Szabó Tamással, azaz a Mocorgó csapatának több éves tapasztalatával felvértezve egy rendkívüli könyv lett. Olyan mesét kaptunk, ahol a történet nemcsak szerethető karakterekkel, de egy sor játékos mozgással is kiegészül, sőt azzal válik teljessé.

tovább...

Az irodalmat eleinte unalmas tananyagnak, majd veszélyes kábítószernek láttam

Interjú Szabó Borbálával, a Nincsenapám, seanyám szerzőjével

Megrázó és humoros, mély és felemelő, felnőttes és gyerekes. Folytathatnám a látszólagos ellentétek sorát, de mivel ez jóval sekélyesebb lenne, mint a regénynek akár egyetlen mondata is, ezért abbahagyom. Inkább olvassátok el magát a művet! Össze sem lehet hasonlítani az ajánlóval. Azt ugyanis egy komoly, tehetséges, igazi író írta.

/Litkai Gergely/

tovább...

„Jézus? Az a vízen járó fószer?”

Kamaszkritika Az irodalom visszavág 2.-ről

Előző ajánlómban már kifejtettem, milyen hatással volt rám a sorozat első része: megszerettette, kicsit jobban megismertette velem a különböző, idegennek tűnő irodalomtörténeti korok műveit, íróit, magát: a korszakot. Összességében úgy kezdtem az idei tanévet, mint aki bármelyik pillanatban villoghatna irodalomórán az adott témához kapcsolódó, akár Magyar Tudományos Akadémiát megszégyenítő tudásával – ennyi mindent adott nekem az első kötet.

tovább...

Első cikk, melyben a kamaszkritikus megkísérel bemutatni, egyszersmind értékelni egy regényt

Szösszenet Szabó Borbála Nincsenapám, seanyám című regényének margójára

Néha, magányosnak érzed magad. Néha én is magányosnak érzem magam. Néha mind magányosak vagyunk. Ennek a regények hősei sem különböznek tőlünk. Az ilyen elhagyatottságot pedig nem oldhatja meg egy rövid időre betoppanó báty, töméntelen mennyiségű szóvicc, de még két beszélő macska sem. Bár az biztos, hogy segíthetnek…
Kamaszkritika Szabó Borbála Nincsenapám, seanyám című regényéről.

tovább...

Fotóalbum helyett verseskötet

Mit kell tudnod Lackfi János Élni hogy kell? - Kisjuli versek című kötetéről

Lackfi János hihetetlen lazasággal bombázza az olvasóit a viccesebbnél viccesebb, ugyanakkor meghatóbbnál meghatóbb verseivel. Minden oka megvan rá. Legújabb kötetét, az Élni hogy kell? - Kisjuli verseket, hatodik gyereke, Kisjuli születése ihlette, a pillanat megélése pedig annyira jól sikerült, hogy egy egész kötetnyi vers született arról, hogy egy kisgyereknek megmutassa: élni hogy kell...

tovább...

Végtelenített altató a láthatáron!

Lackfi János: Élni hogy kell? Kisjuli-versek

Öt nagy gyerek után megérkezett a Lackfi családba Kisjuli, akivel bizonyos szempontból újra kezdődik minden, legalábbis a kisbabás, kisgyerekes lét a költő, író számára. Ennek eredményeképp egy kicsiknek szóló verseskönyvvel lett gazdagabb a Pagony Kiadó versesköteteinek sorozata, és természetesen a magyar gyerekirodalom is. A kötetnek a címéhez mérten hangsúlyos csomagolás is dukál, ami Horváth Ildi illusztrációival valósult meg.

tovább...

Dorci, az új kedvencünk!

Ismerd meg Dorci, a legkisebb óvodás című könyvet!

Vadadi Adrienn legújabb könyve a kicsi ovisoknak szól, mivel Dorci is ovis lett! Az írónő anyuka és óvónéni is egyben, így a mese természetesen tükrözi mindkét szempont felől az érzékenységet, és ami a legfontosabb, a kis ovisok világa és tapasztalata tükröződik minden egyes mondatában. 

Bagossy Laura ajánlóját olvasod. 

tovább...

Sütihasználati beállítások