"Olvasás után valami az eszükbe jusson"

Menyhért Anna: Vándorlány és az elvarázsolt Kisváros, ill. Balogh Andrea

Meseregény és kiskamaszregény, kalandregény és egy belső út regénye - Menyhért Anna új könyve sokféle szövegműfajt von be a játékba, hogy megmutassa Vándorlánynak, ennek a tizenéves, kicsit zárkózott, de belül nagyon is határozott lánynak az útját Kisvárosba, egy sosemvolt csodálatos helyre. Az alkotókat kérdeztük a könyv szövegének és megragadó illusztrációs világának alakulásáról. - Kovács Eszter interjúja

tovább...

Vedd észre, ami a tiéd!

Menyhért Anna: Vándorlány és az elvarázsolt Kisváros, ill. Balogh Andrea

Olyan korban élünk, mikor a mesékben újra megjelenik az erős, jelenbe ágyazódott mágia, ismét használhatjuk rejtélyes erőnket, a történeteinket értelmezni tudó és a történeteinkkel bánni tudó erőnket.

Nem a kívülről jövő hatalmakra bízzuk magunkat, hanem az eleddig belül nyugvó, azonban minket keményen megdolgoztató belső történeteink vezetnek bennünket. Szükségünk van a mesékre, gyermekeinknek méginkább. - Gyimesi Ágnes Andrea írása

tovább...

Rumini színre lép

Rumini Ferrit-szigeten

Rumininek rengeteg gyerekrajongója van. De ne feledkezzünk meg a felnőttekről sem! Mert azért elég sok felnőttet is lázba hoznak a jó kis tengerészes-kalandos története, így a Rumini is. És nem csak a gyermeklelkűeket. Köztük Agócs Íriszt is, akiről tudtam, hogy Rumini-rajongó. Ezért kértem meg, hogy olvassa el nekünk az új Rumini könyvet, és írjon róla. Ő sutba dobta a határidős rajzolásokat, és rögtön behabzsolta Ruminit. Olvassátok el Agócs Írisz ajánlóját!

tovább...

Rumini Ferrit-szigeten

Részlet Berg Judit drámájából

Láttad már az új Ruminit a színházban? Most el is olvashatod, hogyan mutatja be Negró a szereplőket!

Rumini megint bajba keveredik – de szerencsére ő a legtalpraesettebb egérfiú a világon, így aztán sok mulatságos kaland során eljut a többiekkel a Ferrit-szigetre, ahol Molyra, a gonosz pillangókirálynő tartja fogva a ferritek népét. Rumininek végül nem csak a ferriteket kell a gonosz lepkéktől megmenteni, de a hajó teljes legénységét is.

tovább...

Vándorlány és az elvarázsolt Kisváros

Részlet Menyhért Anna regényéből

Vándorlány utazása során váratlanul megpillant egy gyönyörű kisvárost, amely azonnal megigézi, ám a látvány ahogy jött, úgy el is tűnik. Kisvárost titokzatos köd lepi be. Vándorlány és Góri, egy kisfiú a városból elindulnak kideríteni a rejtélyt.

Menyhért Anna a Kis ló-sorozat után most a nagyobbak felé fordul egy izgalmas és sokrétű meseregénnyel. A költői szöveget Balogh Andrea finom rajzai kísérik.

tovább...

"Mi kötjük össze a lentet a fönttel”

mágikók és egyéb ismerős lények

Sokszor írtam le és mondtam ki hangosan az utóbbi időben ilyen és ehhez hasonló mondatokat: hol van az ifjúsági irodalom Magyarországon? Miért nem olvashatunk egyre jobb regényeket? Hol van a leválás a 70’-80’-as évekről, és hol van a jó kis grund- meg családregények hagyományának folytatása? Az elmúlt években, ha nem is a nagykamaszoknak, de a kisebbeknek egyre több jó regény készül, amik vitaindítóak, és ha elsőségükben akad is jócskán gyerekbetegsékük, de egy folyamat elindulni látszik. Tasnádi István A kőmajmok háza című könyve éppenséggel a jobbak közül valoó.– Szekeres Nikoletta írása

tovább...

Bogyó és Babóca titkai!

A bábkönyvnek nemcsak a készítése volt nagyon izgalmas, amit a belelapozóból és a könyvhöz mellékelt füzetből is megismerhettek, de ráadásul a lapok tele vannak utalásokkal az előző kötetekre. Minden darabnak, kis könyvnek, gesztenyejátéknak, labdának meg van a maga mulatságos és kedves története benne.

tovább...

A mese mindent felold

Interjúnk Both Gabival

Both Gabi leginkább irodalmi szervezőként ismert, no meg persze háromgyerekes újlipótvárosi anyukaként. Titkos minőségében azonban meseíró is. Késő éjszaka írja le és formálja szép szöveggé a nappali fejből meséket, amelyekbe beszöknek a város lényei, szobrok, utcák, és a gyerekek meg az anya fantáziája, városi manók és tündérek kelnek életre. A hét minden napjára jut egy mese, egy hét alatt elmesélhetjük a gyerekek kalandjait. Az szerzőt kérdeztük a mesék születéséről, gyerekekről, Budapestről.

tovább...

Nagy képek, minimál szövegek

Interjúnk Agócs Írisszel

Agócs Írisz, a Pagony állandó illusztrátora, a Maszat- és Tandori-rajongók, valamint blogkövetőinek nagy kedvence január végén elköltözött egy dél-magyarországi tanyára a tizenkettedik kerületből. A hatalmas váltás (felszabadulás?) írásos nyoma itt van oldalunkon, Írisz netnaplóiban. Most az új, már a mező-fű-fa háromszögében íródott-rajzolódott képeskönyvről, a Kicsi, nagyról beszélgetett vele Hajdú Zsanett.

tovább...

Sütihasználati beállítások