Egy idilli világ kapujában

Axel Scheffler (képi) világa

Idén ünnepli 60. születésnapját a világhírű illusztrátor, Axel Scheffler.

A német származású angol grafikus több tucat gyerekkönyvet töltött már meg kedves rajzaival, egészen egyedi képi világot alkotva meg általuk. Születésnapja tiszteletére a következőkben ezekből szemezgetünk.

tovább...

A nagy Szívlapát kvíz

Mennyit tudsz a kortárs költészetről?

Tudod, hogyan készültek aSzívlapát illusztrációi? Vagy, hogy milyen versek kerültek a harmadik ciklusba? Ki a szerzője a Feneketlen c. versnek? Ha igen, vagy ha szeretnéd megtudni, akkor kvízre fel! Válaszolj tíz egyszerű kérdésre július 31-ig és nyerj!

tovább...

A nagypapa, ha felejt, avagy demencia-kalandok

David Walliams: A nagy szökés

Érzékenyítő könyvek, tabutémákat döntögető könyvek, segítő könyvek. Mindegy, hogy hívjuk őket, szerencsére már a hazai könyvpiacon is megjelentek olyan gyerekeknek szóló kötetetek, melyek nem didaktikusan, hanem valóban szórakoztató, elgondolkodtató, olykor humoros formában foglalkoznak betegséggel, halállal, elengedéssel. David Walliams, a színészből lett gyerekkönyvíró ráadásul az egyik legnépszerűbb ebben a témában. Ha még nem ismered őt, kezdd A nagy szökéssel!

tovább...

Van még kérdés?

Segítő könyvek

Következő szemlékben olyan könyveket mutatunk be, melyek mindegyike egy-egy problémára fókuszál. Legyen az a bilizés, vagy a düh, magány, gyász, elalvási gondok, biztos vagyok benne, hogy nálatok is időről időre felmerülnek ezek a kényes témák. A köteteket olvasva egyrészt megnyugodhastz, hogy nem vagy egyedül, másrészt humoros, laza és természetesen nagyon képes formában megoldási javaslatokat is találsz rájuk.

tovább...

Legyél te a saját szuperhősöd!

Miért ajánljuk a Barni, a szuperhős című könyvet?

Itt a nyári szünet és a gyerekek kikerülve az iskolából hol itt, hol ott töltik az idejüket. Az addig megszokott szociális közegből egyszer csak mindenféle új helyzetekben találják magukat, új gyerekekkel kerülnek kapcsolatba és ez nem feltétlenül jár konfliktus nélkül. De Barni, a szuperhős képes megmutatni, hogy cseppet sem kell félni az új helyzetektől és nem szabad hagyni, hogy mások bántsanak.

tovább...

Minden, amit tudni akartál az igazi Palacsinta táborról

Interjú Vadadi Adriennel

Bár sokan nem tudjátok, A Palacsinta tábor című könyvben leírt tábor valóban létezik. Most ennek a tábornak minden titkáról kifaggattuk Adriennt, sőt a hamarosan érkező könyveiről is mesélt nekünk.

tovább...

Gyerekkorom minden nyara a legjobb volt!

Mit csinál a szerző nyáron? 20. rész – Interjú Vadadi Adriennel

Vajon hogyan tölti a nyarakat Vadadi Adrienn és milyen gyerekkori nyári emlékei vannak? Ezen a héten a Leszel a barátom? és az Óvodás lettem sorozat szerzője osztja meg veletek nyári élményeit, és az interjút rendhagyó módon egy téli nyaralás fotói kísérik.

tovább...

Napló-képregény-csoda

Kamaszkritika a Lídia sorozatról

A leghálásabb szerep talán, amit egy ilyen könyvhöz kezdő író magára ölthet, egy tizenéves diák alakja. Ugyanis ebben a korban napi szinten temérdek új impulzus éri az embert, amire (akármennyire tagadtam én is akkoriban, hogy túlzó módon reagálnék) igenis szélsőségesen hajlamosak reagálni a fiatalok. Adott tehát a sokszínű téma, az életkorból fakadó változékonyság a karakterfejlődéshez, így Gévai Csillának már csak saját egyediségét, illetve a főhőse egyéniségét kellett hozzátennie, hogy megszülethessen a Lídia, 16, majd a Lídia, 17.

tovább...

Polli 2. kamasz szemmel

Milyen regényt ajánl a kamaszkritikusunk?

Guus Kujier Polli című regénysorozata a felnőtteket és a kamaszokat egyszerre ejtette rabul. Nem véletlenül: friss, élő és minden mozzanatában szépirodalmi mű. Ha kíváncsi vagy, milyen a regény kamasz szemmel, akkor kattints ide és olvasd el!

tovább...

Sütihasználati beállítások