Tortaparádé és süteménykavalkád
Ettek sütit a fáraók? Mitől volt édes a torta, amikor még nem volt cukor? Hol terem a cukornád? Mi az a mocsi és a baklava? Gyere velünk egy izgalmas időbeli és térbeli utazásra a sütemények és torták világába, hogy ezekre, és még számos más izgalmas-édes kérdésre megkapd a választ! Ha tetszett a Sandwich grófja, Kalas Györgyi most megjelenő könyvét is falni fogod!
Hunyd le a szemed és képzeld el, hogy a kedvenc cukrászdádban vagy. A pult üvege mögött sorakoznak az ínycsiklandozó finomságok. A sütemények előtt kis táblákon a nevük: Rigó Jancsi, isler, macaron, Sacher torta… De hogyan válassz? Melyik a csokis, túrós, krémes, ropogós? Honnan tudhatod, milyen ízek bújtak a nevek mögé, és miért pont így nevezték el az édességkölteményeket?
Szükséged van egy szakavatott és egyben nagyon szórakoztató segítőre… Kalas Györgyi, a Pavlova kisasszony és a dobostorta című könyv írója épp az a sütiző társ, akire szükséged van! Elkalauzol a sütemények világába egy izgalmas és ízletes utazásra. Ha tetszett a Sandwich grófja és a nápolyi pizza, akkor garantáltan ezt is élvezni fogod!
Rendeld meg!
Térben és időben is elrepít majd ez a finom, képzeletbeli utazás. Az olvasás-képnézegetés során bebarangoljuk Kelet és Nyugat földrészeit, hazai és külföldi tájakat, az ott élők kedvenc csemegéit kutatva. Megcsodálhatjuk, milyen leleményes az ember, ha édességre fáj a foga… Gondoltad volna például, hogy babból is készülhet finom, édes krémtöltelék?
És persze utazunk időben is. A könyv végére érve biztosan te is hálás leszel majd, amiért egy olyan korban élhetsz, amikor már kéznél a sütő, a cukor, a liszt és az egyszerű sütireceptek. Egy-egy finom süteményhez ugyanis nem volt olyan könnyű hozzájutni például a középkorban… S bizony egész más íze volt a mézzel és aszalt gyümölcsökkel ízesített, durván őrölt magoknak, mint például a finom és légies címadó tortakölteménynek, a Pavlova-tortának!
S meg is érkezünk a jelenhez, elolvassuk, mi minden kell egy jó sütihez, hogy találták fel na és persze kiről nevezték el a leghíresebb tortákat. Mi az, ami nélkül neki se állj egy jó piskótának. Sőt, a könyv végén találsz néhány csudafinom receptet is!
Mindenféle édességet megtalálhatsz Kalas Györgyi kötetében az ismerős hétköznapiaktól - almáspite, palacsinta, madártej - az ünnepek kísérőjéig, mint a mézeskalács, vagy a cukrászkölteményekig, mint a Red Velvet, amit nem épp a nagymamád készít vasárnapra. Melyik most a kedvenced, melyik lesz ezután? Lehet, hogy ebből a könyvből fogod megtudni, hogyan készül a kedvenc édességed, és ki találta ki. Lehet, hogy a Pavlova kisasszony hozza meg a kedved egy új süti megkóstolásához, egy jövőbeli új kedvenchez.
Nem hiszed? Lapozz bele itt!
Megint egy szuper könyv, ami érthető és érdekes a gyerekeknek, de a felnőttek számára is egy csomó izgalmas újdonságot rejt. Választ kaphatsz olyan kérdésekre, amiken talán már régóta gondolkoztál, például, hogy miért kerek a torta, és miért teszünk rá gyertyákat. Olyan új információkat is olvashatsz, amikről sosem hallottál, például melyik országban esznek torta helyett banánt vagy barackot és milyen formában. Sőt, amiről azt hitted, tudod, arról is kiderülhet, hogy mégsem… A dobostorta a karamellás dobja miatt dobos, nem? Hát nem… Hogy akkor mégis miért, azt megtalálod a tortás fejezetben!
Ráadásul mindezt olyan gusztusos illusztrációk kísérik, hogy legszívesebben beleharapnánk a könyvbe!Horváth Ildi rajzai nem csak abban segítenek, hogy jobban megértsük, elképzeljük az olvasottakat - például a méz elkészítésének folyamatát, vagy egy kevésbé ismert édesség formáját - de nagyon szerethetővé is teszik a kötetet. S garantáltan összefut a nyál a szánkban olvasás közben! Ha igaz a mondás, hogy a szívhez a hasunkon át vezet az út, nos akkor Kalas Györgyit, Horváth Ildit és Pavlova kisasszonyt a szívünkbe zárjuk!
Kiknek ajánljuk a könyvet?
Csokibarátoknak, édesszájúaknak, mézmániásoknak, tortapajtiknak, lelkes nasizóknak, haladó süteményfalóknak, piterajongóknak, haspókoknak a világ minden csücskéből!
Hol olvasd?
Természetesen a nagymamád konyhájában vagy egy cukrászdában, a Pagony Caféban vagy esetleg egy szülinapi zsúron. Na jó, vagy legalább egy megrakott sütistányér mellett a szobádban.
Hogyan olvassuk?
A csöpögő habverőt, csokikrémes kiskanalat és sütimorzsát tartsuk távol a könyvtől. Ha nem csak képzeletben nassoltunk, hanem a valóságban is, utána ne felejtsünk el fogat mosni!
Viola Beáta cikkét olvastad.