Törd a fejed!

Granna társasok kisiskolásoknak

A héten a Granna játékok lesznek a boltban és a weben is a középpontban. Hogy mit kell tudni ezekről a társasokról? Az egyik legjobban játszható társasokról van szó, amelyek kilépnek a hagyományos társasok sablonjaiból (nem mintha azok nem lennének nagyon jók), mint ki nevet a végén, dominó, fekete péter… Amint az alapjátékokat meguntuk, áttérhetünk ezekre! Van köztük jópár, amit már 5-6 évesen is játszhatunk, ha kicsit odafigyelünk a játékostársunkra, 7-8 évesen pedig bármelyik játszható szinte!

Én most három olyan játékot válogattam össze, amit együtt tud játszani az 5 és a 7 éves.

tovább...

5 csillagos játékok

kizárólag 7 éven felül!

A Tilos az Á Könyvek megjelenésével együtt igyekszünk a játékok terén is nyitni a nagyobbak felé, így beszereztünk jó néhány olyan társast, kártyát, amikkel bátran játszhat egy egész család vagy egy baráti társaság is. Munkácsi Anna, egyik boltosunk nagy lelkesen kipróbálta az összes új játékot, azóta nem tudjuk leállítani...

Olvassátok el ajánlóját és játsszatok!

tovább...

David Walliams: Gengszter nagyi

Részlet a Kolibri Kiadó könyvéből

A fordulatokban, érzelmekben, humorban gazdag történet egy kezdetben unalmasnak tűnő nagyiról és a szülei által kissé lenézett, szerelésmániás kiskamaszról. Ben szülei – műkörmös anyuka, biztonsági őr apuka – megőrülnek a péntek esténként futó Táncos lábú sztárok című nagysikerű műsorért, amit semmi pénzért nem hagynának ki. Viszont kiskamasz fiuk, akinek más szenvedélye nincs, mint a Vízvezeték-szerelők hetilapját bújni, útban van kedves, de táncőrült szüleinek. Így Bennek minden péntek estéjét szókirakózással kell eltöltenie nagyinál. Szörnyű és unalmas, talán ez a két legjellemzőbb szó erre a programra. Ám egyszer csak történik valami, amitől Ben véleménye gyökeresen megváltozik unalmas nagyijáról, és megkezdődik kettejük vicces ámokfutása. 

tovább...

Élnek itt még egyszarvúak?

Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú, Ciceró, 2004.

Cím és címlap alapján valószínűleg nem vettem volna le ezt a könyvet a polcról, de a kezembe nyomták, hogy jó, és olvassam el. Milyen szerencse, hogy így történt! Ennyire jó könyvet nem mindennap olvas az ember. Egy jól működő, nagyon egyedi világot épít fel röpke 255 oldalon, ami a fantasy műfajban igencsak rövidnek számít. „Beagle-t joggal hasonlítják Lewis Carollhoz és J. R. R. Tolkienhez, de becsülettel és büszkén megáll egyedül is a lábán” – írja róla a The Saturday Review, amit a könyv magyar szerkesztőihez hasonlóan én is idézek, mert egy Magyarországon eddig jószerével ismeretlen író művének bemutatásakor hasznos, ha lehet ismert írókhoz fordulni. De megérdemli a könyv, hogy csak önmagában, önmagáért beszéljünk róla. - Kovács Tamás ajánlója

tovább...

Miért nem fáznak a pingvinek?

Győri Bori kreatív blogja

Az elmúlt években mintha elmaradna az igazi tél, legalábbis minket elkerül. Persze kell sapka, sál, kesztyű, de sem egy rendes hógolyózásra nem nagyon van alkalom, sem a szánkót nem érdemes előkeríteni a pincéből. Cserébe rengeteg pingvint esznek a gyerekeim. Gyerekpingvint, ha értitek, mire gondolok. Addig-addig, míg a hároméves azt hitte, a pingvin eleve csokiból van. Ekkor gyorsan nekiálltunk kinyomozni, milyenek is a pingvinek. Ha többet akartok megtudni a pingvinekről, olvassátok el A pingvin, aki mindenre kíváncsi volt című könyvünket!

Most pedig kísérletezésre fel!

tovább...

Egy különleges elme csodálatos útja

Reif Larsen: T.S. Spivet különös utazása, Sanoma, 2013

Beszédes címlapja van a könyvnek. Egy kisfiút látunk rajta, amint egy hatalmas bőröndöt és egy mellé kötött jegyzetfüzetet húz maga után egy kiskocsin. A kocsi oldalán egy név áll, halott öccsének a neve, mint nemsokára megtudjuk. A háttér egy magányos tanya, valahol Ameriában. A cím fölöttük egy Amerika alakú cetlire felírva látható. A helyzet világos: A kisfiú hátrahagyva a tanyát, legfontosabb dolgait magával cipelve elindul. De hova és miért? - Kovács Tamás ajánlója

tovább...

Mesélj és játssz!

ötletek óvodákba

Új sorozatot indítunk óvónőknek! Célunk, hogy a legkisebbekkel foglalkozó szakemberek még jobban megismerjék a kortárs gyerekirodalom azon köteteit, amikhez a klasszikusokon kívül bátran nyúlhatnak.

A könyvajánlókon, meséken túl feladatlapokat, játékokat is ajánlunk, hogy segítségükkel komplex ovis foglalkozást tudjunk nyújtani.

Szakártőnk Vadadi Adrienn, aki gyakorló óvónőként jól ismeri mind a gyerekkönyveket, mind az óvodai lehetőségeket és igényeket.

tovább...

Mihasznáké a világ! 

ismeretterjesztők nagyobbaknak

Kisiskolás vagy akár nagy ovis kortól egyre mélyebben merülhetünk el a gyerekekkel a világ felfedezésében.

A kérdések száma egyre több, és ha van amire nem tudunk válaszolni (Kedvencem: Miből van a nap? - Hát,...) Szóval van segítség!

Minden témában és korban megtaláljuk a megfelelő könyvet, legyen szó a test kérdéseiről, találmányokról vagy híres emberekről. 

Most a Sanoma Kiadó kínálatában böngészünk, mi mindenben lehetnek segítségünkre könyveik.

tovább...

Nyomok a hóban (illetve a sóban)

László Zsuzsa (Mamazon) kreatív blogja

Végy egy februári hétköznapot. Végy hozzá egy beteg gyereket, aki annyira már jól van, hogy nyikorogjon: „Unaaatkozom”. Végy egy olyan telet, amikor nem sok hó esik. És ha ez mind megvan (na jó, a betegséget kihagyhatjátok), akkor indulhat a nyomkereső játék.

tovább...

Sütihasználati beállítások